2007. november 14., szerda

Támogatja vagy nem az RMDSZ a magyar nyelvű oktatást Erdélyben?

Szerintem nem támogatja, mert ha támogatná, tett volna arról, hogy ne kerüljön a szenátus elé (elkerülve a hallgatólagos jóváhagyást) olyan törvénytervezet, mely jogfosztó miránk, az erdélyi magyarokra nézve.

"A romániai magyarság aggódik az új román tanügyi tervezet miatt, amely megkülönböztető rendelkezéseket tartalmaz. Az új jogszabály nem tenné lehetővé az anyanyelvű zenetankönyvek alkalmazását sem."

A tervezet ellen csak a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) tiltakozott, az RMDSZ nem vagy fogalmazzunk úgy nem nyagyon... Az RMPSZ elnöke, Lászlófy Pál szerint a dokumentum nem biztosít megfelelő feltételeket a kisebbségi általános iskolai és gimnáziumi oktatáshoz, és diszkriminatív rendelkezések vannak benne, jóllehet a tervezet kidolgozását éppen az európai uniós jogharmonizáció követelte meg. Ennek ellenére a még érvényes jogszabály jobb körülményeket teremt a kisebbségi oktatásnak. Lászlófy elfogadhatatlannak tartja azt a tervezett rendelkezést, hogy a kisebbségi iskolákban az igazgatói állás betöltéséhez a pályázónak a román nyelvvizsgát is le kell tenniük. Ugyanakkor a tervezetben már nem szerepel a kitétel, amelynek megfelelően a vegyes iskolák vezetőségében szavatolni kell a nemzetiségek arányos részvételét. Kimaradt belőle az is, hogy a történelemoktatásnak tükröznie kell a kisebbségek történelmét, és kikerült a szövegből egy másik fontos pont is, amely különféle tantárgyak anyanyelven történő oktatását is garantálta. Végül a dokumentum nem teszi lehetővé az anyanyelvű zenetankönyvek alkalmazását sem. Ha a parlament a jelenlegi formájában szavazza meg, akkor a döntés csak rontana a kisebbségi oktatás amúgy sem rózsás helyzetén.

Egyszóval hol van az RMDSZ ilyenkor, aki álltítólag értünk harcol a parlamentben? Nem is gondol arra, hogy az ilyen "ki nem állok azokért, akik megszavaztak" húzásoknak köszönhető, hogy 1990-től 2004-ig csupán 400 ezerrel csökkent a rájuk szavazók száma. Talán az ilyen diszkriminatív törvények megakadályozásával javíthatna a megítélésén a párt.

Nincsenek megjegyzések: