2007. december 1., szombat

Csángósors

Sajnos kelet-európai sajátosság, a XXI. században, az Európai Unióban a csángók mindhiába kérik, hogy a saját anyanyelvén hallgathassanak misét a saját templomában. Sajnos ők még mindig nem kaphatják ezt meg. Gondolom semmilyen diszkrimináció nincs ebben...

Frunda visszalépett az ET "javára", Winkler megy az EP-be

Az RMDSZ Állandó Tanácsától származó hírek szerint az RMDSZ listáján az EP-be első helyen bejutott Frunda György visszalépett az őt megillető képviselői helyről. Amint megtuduk, Frundának az ET jogi bizottságának elnöki tisztségét ajánlották fel Strasburgban. Az RMDSZ listáján Winkler Gyula informatikai és távközlési miniszter a következő jelölt.

„Figyelembe véve, hogy ez a tisztség az egész hazai magyarság számára fontos az RMDSZ Állandó Tanácsa egyetért azzal, hogy Sógor Csaba és Winkler Gyula képviselje az RMDSZ-t az Európai Parlamentben. Döntésünk meghozatalakor figyelembe vettük a szórványban élő magyar közösségek hangsúlyosabb képviseletének az igényét és a szakmai-gazdasági szempontokat is. Meggyőződésünk, hogy a két fiatal politikus nemcsak ennek a rövid, másfél esztendős mandátumnak az idejére, hanem hosszú távon is elkötelezetten fogja képviselni a magyar választók érdekeit." (RMDSZ közlemény)

Nagyobb hatalmmal bíró régiókat!

„Európa-szerte az a tapasztalat, hogy a nagyobb kompetenciával rendelkező régiók sokkal gyorsabban fejlődnek. Ez azért van, mert a döntések akkor a legjobbak, ha az alsó szinten hozzák meg őket" — Klaus Klipp, az Európai Régiók Gyűlésének főtitkára szerint, ezzel kommentálva az RMDSZ régióátszervezési javaslatát.

Mint mondta, az Európai Unióhoz az utolsó két körben csatlakozott országok közös problémája a központosított államhatalom. „Románia pénzt és időt veszít azzal, hogy a döntéseket központi szinten hozzák" — jelentette ki Klaus. (Háromszék)

RMDSZ szankciók

Markó Béla értékelése szerint az erdélyi magyarok nemcsak EP-képviselőket választottak, hanem megerősítették pozíciójában az RMDSZ-t is. A szövetségi elnök ugyanakkor szankciókat helyezett kilátásba azoknál a területi szervezeteknél, ahol Tőkés László független jelölt több szavazatot kapott, mint az RMDSZ.

Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Gyergyószentmiklós és Székelyudvarhely az a négy magyarlakta város, ahol az RMDSZ-re kevesebben voksoltak, mint Tőkés Lászlóra. Markó Béla szerint emiatt a területi szervezetek vezetői okolhatók, akik egyrészt elhanyagolták a kampányt, másrészt olykor egyenesen RMDSZ-ellenes nyilatkozatokat tettek.

Kelemen Hunor ügyvezető elnök Toró T. Tibor Temes megyei képviselőt nevezte meg azok között az RMDSZ-tisztségviselők között, akik biztosan szankcióra számíthatnak. Kelemen azt mondta: Toró „lelkileg már rég a Szász Jenőék pártjához tartozik", ezért is állított valótalanságokat az RMDSZ-ről a közelmúltban: például azt, hogy a Tőkés Lászlóval való egyezség kudarcáért a szövetség tehető felelőssé. (Duna TV)

Tőkés Esztergomtól kért pénzt

A „nemzeti politikai erők kezében lévő baráti önkormányzatok" megfogalmazással élve fordult levéllel Tőkés László az esztergomi önkormányzathoz. Anyagi segítséget kért programjaikhoz, melyek között utolsóként kiemelte: „szólnom kell azokról a várható kampány-rendezvényekről, melyekre az EP-képviselői választásokra nézve kerül sor".
A püspök az augusztus 26-án keltezett levélben arra hivatkozott, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség „komoly közpénzek felett rendelkezik, azonban ezekből egyre inkább jut a politikai klientúraépítésre, mint az egyházak - legalábbis Egyházkerületünk - céljaira".
Az esztergomi önkormányzat sürgősségi indítvánnyal egymillió forint kiutalásáról döntött Tőkés László részére, az összeg felhasználását támogatási szerződésben rögzítették. Takács István, az önkormányzat sajtófelelőse pénteken azt közölte az MTI-vel, hogy a pénzt még nem utalták át.
Az iratban külön pontban emelték ki, hogy a pénz nem használható fel a püspök európai parlamenti választási kampányához, annak ellenére, hogy a püspök által megnevezett támogatandó célok között szerepelt: „cselekvő részvétel az EP választások megszervezésében".
Esztergom polgármestere az MTI-nek elmondta, a királyhágómelléki terület támogatása nem egyedülálló Esztergomban, és semmi köze a romániai EP-választásokhoz. Meggyes Tamás hozzátette, a város küldetésének tartja a határon túli magyar oktatás támogatását, az elmúlt években hétmillió forinttal támogatták a beregszászi főiskola felújítását, kétmillióval a szabadkai főiskolát és a királyhágómelléki püspökség részére másodszor adományoznak egymillió forintot. (mti)

Határon túli magyar nagykövetséget alapítana Tőkés László

Határon túli magyar nagykövetséget alapítana Tőkés László Brüsszelben. A frissen megválasztott európai parlamenti képviselő erről a választási sikerének budapesti megünneplése alkalmából beszélt. (mti)