2007. november 29., csütörtök

Hivatalosan is képviselőink már

A Központi Választási Iroda (BEC) szerdán este közzétette az európai parlamenti választások végeredményét.

Az 5 százalékos bejutási küszöb alatt maradt pártokra adott szavazatok újraosztása után véglegesített sorrend szerint az RMDSZ két listavezetője, Frunda György és Sógor Csaba hivatalosan is az RMDSZ képviselője lett az Európai Unió döntéshozó testületében, ugyanakkor Tőkés László független jelölt is mandátumot kapott.

A többi párt képviselőinek száma:
Demokrata Párt (PD) 13 képviselő
Szociáldemokrata Párt (PSD) 10
képviselő
Nemzeti Liberális Párt (PNL) 6
képviselő
Liberális Demokrata Párt (PLD) 3 képviselő

Háromszéken tarolt Tőkés, Hargita döntetlen, a többiek az RMDSZ-t támogatták

Az RMDSZ-re leadott szavazatok egynegyede jött a Székelyföldről, míg Tőkés támogatóinak közel fele háromszéki és hargitai. Tőkés László független jelölt a románoktól is kapott párezer voksot.

A Központi Választási Iroda (BEC) adatai szerint az RMDSZ 282 929 szavazatot kapott,
a Tökés Ladislau néven szereplő Tőkés László 176 573-at.

A szervezetre és a független jelöltre a voksolók 5,52 illetve 3,44%-a szavazott – vagyis a 6,6%-os romániai magyarság jelöltjei az érvényesen leadott szavazatok 8,96%-át, 459 502 voksot gyűjtöttek be.

A választáson nagyon magas, 4,59%-os volt az érvénytelen szavazatok aránya.



Nem lehet kijelenteni ugyan, hogy a magyar jelöltekre leadott szavazatok mind magyaroktól származnak, illetve azt sem, hogy a magyarok mind az RMDSZ-re vagy Tőkésre szavaztak volna – de minden bizonnyal túlnyomó többségben erről van szó.

Az adatok alapján feltételezhető, hogy a romániai magyarok nagyobb számban vettek részt a szavazáson az összlakossághoz viszonyítva, de ez sem bizonyítható: nincs pontos kimutatás arról, hány magyar nemzetiségű választójoggal rendelkező állampolgára van Romániának – elképzelhető például, hogy a magyar nemzetiségűek körében magasabb a 18. életévüket betöltöttek aránya az országos átlagnál.

Tőkés a két székelyföldi megyéből szerezte szavazatai közel felét: a rá leadott voksok 46,27%-a Hargita és Kovászna megyéből származik. Az RMDSZ esetében ez az arány 24,93%. Tőkés Háromszéken szerepelt a legjobban, ahol közel 12 ezer szavazattal megelőzte az RMDSZ-t.

A magyar jelöltekre leadott szavazatok megoszlása Kovászna megyében

Hargita megyében nagyon kiegyensúlyozott volt a szavazatok megoszlása a két fél között: százezernél valamivel több szavazat mellett az RMDSZ mindössze 789 vokssal előzte meg Tőkést.



Maros megyében egyértelmű volt az RMDSZ fölénye – egyébként a szövetség ebből a megyéből kapta a legtöbb szavazatát, szám szerint 55 179-et, szemben a Tőkésre leadott 20 006 vokssal. Közösen az érvényes szavazatok 47,45%-át gyűjtötték be.



A többi magyar lakosságú megyében – Bihart leszámítva, ahol a magyar jelöltekre leadott voksok 35,58%-a jutott Tőkésnek – mindenhol legalább kétszer annyian szavaztak az RMDSZ-re, mint a független jelöltre.



Szatmár megyében a 33806 szavazat 72,95%-a az RMDSZ-nek ment, Kolozs megyében a 34381 szavazat 69,34%-a az RMDSZ-é. Szilágy megyében 21308-an szavaztak a szövetségre és Tőkésre, ebből 77% illette az RMDSZ-t.









A felsoroltakon kívül egyedül Brassó megyében haladta meg az RMDSZ-es szavazatok száma a tízezret (11192). A magyar jelöltekre leadott voksok további két megyében (Arad: 8360-2294, Máramaros: 7643-3429) lépték túl a tízezres határt.

Érdekes jelenség, hogy Tőkés az olyan megyékben, ahol nagyon kis számban vagy egyáltalán nem élnek magyarok, többnyire lekörözte az RMDSZ-t. Vaslui megyében például az RMDSZ 167, Tőkés 1000 szavazatot szerzett – ez valószínűleg részben azzal a választói magatartással magyarázható, hogy egyes választók a jelöltek személyének kilététől függetlenül az egyéni indulókkal szimpatizálnak a pártokkal szemben (az EP-választáson pedig Tőkés volt az egyetlen független jelölt). A másik lehetőség, hogy ezekben a megyékben a temesvári forradalomban játszott szerepének köszönheti a voksokat.

Tőkés összesen többezer szavazatot kapott Argeş, Bákó, Botoşani, Brăila, Buzău, Călăraşi, Dâmboviţa, Galac, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Konstanca, Neamţ, Prahova, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vâlcea és Vrancea megyékből – itt leelőzte az RMDSZ-t, míg a szövetség Dolj, Gorj, Krassó-Szörény, Mehedinţi és Olt megyékben gyűjtött több szavazatot a függetlenként induló püspöknél.


(transindex)

SZNT: újabb autonómia-népszavazás?

Az RMDSZ és ellenzéke közötti tárgyalások mihamarabbi elkezdését szorgalmazzák a Tőkés Lászlót támogató háromszéki szervezetek. Gazda Zoltán, az MPSZ sepsiszéki elnöke tegnap kijelentette: a vasárnapi választások eredménye magáért beszél, hiszen Kovászna megyében a 187 körzetből csak 35-ben nyert az RMDSZ. Gazda Zoltán ugyanakkor úgy véli, hogy egyik félnek sem szabad kényelmesen hátradőlnie, mivel a parlamenti választásokon nem biztos, hogy létrejön az alacsony román részvételnek köszönhető magyar siker. Szerinte ezért fontos volna a tartalmi alapokra helyezett párbeszéd megkezdése. „Tárgyalásokat kezdeményezünk az RMDSZ sepsiszentgyörgyi és alsó-háromszéki szervezeteinek vezetőivel, parlamenti képviselőivel” – jelentette ki Gazda. „A háromszéki választópolgárok okosabbak voltak, mint a politikusok, a folyamatosan hangoztatott be nem jutás fenyegetése ellenében az értéket, az autonómiát képviselték szavazatukkal” – véli Gazda.

Tulit Attila, a Székely Nemzeti Tanács alelnöke szerint a hétvégi voksolás az autonómia melletti elkötelezettségről szólt. Közölte: kezdeményezik az autonómia-népszavazás hivatalos kiírását az önkormányzatok részéről, valamint az autonómiastatútum újbóli beterjesztését a parlamentbe. Tulit Attila szerint társadalmi szerződéskötésre van szükség a politikai szervezetek, a civil szféra és a történelmi magyar egyházak képviselői között, akiknek tárgyalóasztalhoz kellene ülniük, hogy egyezség szülessék az autonómiastatútum széles körű megismertetéséről és elfogadtatásáról. Az SZNT alelnöke szerint eljött az ideje a gyakorlati lépések megtételének. Első lépésként Tulit azt javasolja, hogy a székelyföldi közintézményekre tegyék ki a székely zászlót. (Krónika)

Székelyföld táblák - "reloaded"

A Kovászna megyei Tanács folytatja az eljárást a Székelyföld-táblák elhelyezésének ügyében – jelentette be Demeter János megyei tanácselnök. Az önkormányzat arra jutott, hogy megvásárolna kisebb földterületeket, ahol elhelyezhetik a Székelyföld-pannókat. Az elképzelések szerint Kovászna megye területén 6 Székelyföld-táblát helyeznének el: Uzon és Dobolló között, Aldobolynál, Nagyajtánál, Hídvégnél, Ágostonfalvánál, és Előpatak közelében.