2007. november 20., kedd

Elmélkedés a támodásokra...

Az elmúlt napokban támadás érte megjegyzéseimet KáHá blogján. Hogy kettős mércét alkalmazok, mikor haragszom az RMDSZ-re, hogy bevont a politikába minden Iskola Alapítványnál pályázót, illetve nem veszem észre, hogy a református templomokban már egy hónapja politizálnak... Elsősorban is, bár nem ez a lényeg, én katolikus vagyok… Másrészt mint az illető is írta, “a reformatus templomokban politikarol predikalnak mar egy honapja” (nem javítottam az ékezeteket sem). Hát igen, az egy hónap, de az RMDSZ nekem 17 éve prédikál vizet… és nem csak nekem. Nincs kettős mérce, csak ÉN látom, hogy mit ígért és nem teljesített nekem és ismerőseim körének az RMDSZ, látom az anyukák kétségbeesését már 3 éve, mert számítanak a Magyar Köztárság által juttatott pénzre (oktatási-nevelési támogatás), melyre minden évbe ráül az RMDSZ, mindenféle mondva csinált okokkal… Majd úgy utalja kegyesen, mintha ő adná!
Minden harag nélkül, lehet, hogy másképp látok sokmindent, mint a kedves “kettős mérce” hangoztató, de ha valaki tudja, hogy mi a kettős mérce, akkor az RMDSZ biztos! Személyes tapasztalat, ami bizonyítható (mert egyszer “véletlenül” a zsebemben bekapcsolva maradt az mp3 lejátszó…)
Nem tudom mennyi idős lehet az illető, én 14 voltam, mikor úgymond jött a megváltás az “RMDSZ” színeiben. Akkor még mindenki hitt nekik, hittük, hogy tényleg segíteni fognak rajtunk, az erdélyi magyarokon. Azóta megjártam a nagyvilágot, éltem ténylegesen demokratikus országban, ahol csatáznak a választóknak tett ígéretek legalább 70-80 százalékának betartásáért. Mondd el te nekem, hány százalék 17 év alatt az RMDSZ teljesítménye. És kérlek támaszd is álá!
Demagógiát könnyű hirdetni, de tényekre alapozva beszélni már nehezebb… Én a KáHá blogra írtakban, a tényekre szorítkoztam, és továbbra is azt teszem. (Nyugodtan lehet ellenőrizni miket írtam!)

Sajnos a tendencia manapság az, hogy nem biztos a dolgában az, aki kioktat. :( De teszi meggyőződésből, ideológiából, mint sokan az előző rendszerben.

Mindenesetre az én szememben Tőkés László eddig még egy következetesen politizáló ember (és remélhetőleg az is marad).

... és lássuk kikkel tolt ki (régebbi statisztikák szerint)

A grafikon összeállításakor kimaradtak azok a megyék, ahol mindkét évben 1000-nél kevesebb igénylés volt. Bukarestben, Călăraşi, Galac, Hunyad, Ilfov, Krassó-Szörény, Neamţ, Szeben és Vaslui megyékben összesen 1373 pályázat volt 2004/2005-ben, egy tanévvel korábban 1344.

Az igénylők anyagi helyzete

a háztartás tulajdonában lévő vagyontárgyak

a kérdezettek megoszlása a háztartás havi jövedelme szerint (RON) (2040 válaszoló)

Az átlagosnak számító családi havi jövedelem 696 RON. A leggyakoribb az 1000 RON-os jövedelem. Átlagot vonva az egy családtagra eső havi jövedelem 190 RON. A leggyakoribb a 200 RON-os egy családtagra jutó jövedelem.

az anyagi helyzet önmegitelese (2053 válaszoló)

Család

a kérdezettek megoszlása a háztartásban lakó kiskorú személyek szerint (2042 válaszoló)

hány szemely van a háztartásban (2079 válaszoló)

munkerőpiaci helyzet (2064 válaszoló)

az aktívak (1304 válaszoló)

hány kiskorú van a háztartásban (2042 válaszoló)

Nevelési-oktatási támogatás

hány gyerek számára kapta meg az igénylő háztartás a nevelési-oktatási támogatást

elsősorban mire költi a család a nevelés-oktatási támogatást


A felmérésről
Az Iskola Alapítvány 3000 szülő számára juttatott el kérdőívet, reprezentatívnak tervezett minta alapján. A visszaküldési hajlandóság növelése érdekében a kérdőív mellé felbélyegzett válaszborítékot mellékeltek.

A lekérdezésre 2006. március 14. és március 31. között került sor. A kiküldött 3000 kérdőívből 2110 értékelhető adatokat tartalmazott. Az adatokat régió valamint településtípus szerint (város, falu) súlyozták. (transindex/iskola alapítvány)

Aljas módon kampányol az RMDSZ

Sajnos megint hazugságon foghattuk pár ismerősömmel az RMDSZ-t, mert annak ellenére, hogy azt állították NEM használják fel az Iskola Alapítvány adatbázisát az EP választási kampányban, ma mégis névreszóló levelet kaptam a Kolozsvár-i RMDSZ-től... És ami a "legszebb", a nevem fölött szereplő azonosító egyezik az Iskola Alapítvány értesítőleveleiben szereplőével...
Kíváncsi vagyok ezt hogyan kommentálják a megrögzött RMDSZ-esek!

Idézem az ezzel kapcsolatos két sajtóhírt:

"Nyilatkozatban cáfolja az Iskola Alapítvány az utóbbi időben őket ért vádakat. Szilágyi Zsolt, Tőkés László kampányfőnöke korábban azt állította, hogy a nevelési-oktatási támogatást több helységben csak azok kaphatják meg, akik aláírják az RMDSZ Ep-jelöltjeit támogató listát.

Ezzel kapcsolatban az alapítvány leszögezi: „az Iskola Alapítvány egy mára jól működő rendszerben és egy évek óta bevált forgatókönyv szerint cselekszik, minden év február és áprilisa között hirdeti meg a programot, így az EP-választásokkal történő egybeesés teljesen véletlenszerű. Az ösztöndíjpályázat kritérium rendszere világos és indulása óta változatlan, oktatási támogatást kap az a kiskorú, aki alap- és középfokú tanulmányait részben vagy egészben magyar nyelven folytatja romániai oktatási intézményben. Ezért félretájékoztatásnak és ferdítésnek minősítünk minden olyan jellegű híresztelést, hogy ellenszolgáltatások fejében lehet a pályázati csomagokhoz hozzájutni. Egyetlen évben, így az idén sem kötötte feltételekhez az Iskola Alapítvány, a pályázati csomagok kiosztását vagy a kérelmek pozitív elbírálását.”

Az intézmny egyúttal felkér minden közéleti szereplőt, hogy a politikai csatározásokba ne keverjék be az Alapítványt, és hagyjanak fel a szándékos rágalomhadjárattal – áll a Nagy Zoltán irodavezető által jegyzett nyilatkozatban.
"

"A kolozsvári Krónika napilap birtokába jutott kampányterv szerint az RMDSZ a magyar állami támogatásokat folyósító erdélyi Iskola Alapítvány adatbázisának kampánycélokra történő felhasználására készül.

Az RMDSZ pozitív kampányt ígért ugyan az európai parlamenti választások előtt, de arra is energiát kíván fordítani, hogy kedvezőtlen színben tüntesse fel Tőkés László független jelöltet – derül ki abból a belső használatra szánt munkadokumentumból, amely a Markó Béla vezette szövetség kampánystratégiáját foglalja össze, és amelyet mai számában ismertet a kolozsvári Krónika. Az augusztus végén kidolgozott dokumentumból kiderül: az RMDSZ kampánystratégiái már a nyáron azt a helyzetet vették alapul, hogy az RMDSZ és a református püspök külön indul. Mindez azért furcsa, mert akkor még zajlottak az RMDSZ és az erdélyi magyar ellenzéki szervezetek közötti tárgyalások, és csupán a szeptember 6-i Markó–Tőkés-csúcstalálkozón derült ki, hogy nem írják alá a megegyezést, és a püspök független jelöltként indul a választásokon. Már a kampánykaravánokat is e forgatókönyv alapján szervezték, amelynek főszereplőjévé Markó Béla elnököt, Frunda György és Sógor Csaba szenátort jelölték ki, noha az utóbbi két jelöltet az RMDSZ vezetősége csak szeptemberben sorolta befutó helyre.
A dokumentum szerint az RMDSZ-nek kontrasztos kommunikációra kell törekednie, és a magyar–magyar szembenállást minden üzenetbe bele kell vinni. Eszerint azt kell hangoztatni, hogy az RMDSZ-listán „fiatal, dinamikus, európai csapat” szerepel, az ellenzék jelöltje viszont „kiöregedett, tradicionalista, balkáni egyén”. Utóbbi kampányeszközei „poros szlogenek”, míg az RMDSZ-éi „igényes, profi marketingeszközök”. A legnagyobb kontraszt szerint az RMDSZ üzenetközvetítői „fiatal, szakmailag felkészült, hozzáértő, a változást, az Új Szövetséget megtestesítő politikusok”, akikkel szemben „kibukott, újramelegített közéleti emberek, az Ószövetség dinoszauruszai” sorakoznak fel.
A dokumentum egyébként kitér az RMDSZ megrendelésére a nyáron készített közvélemény-kutatás eredményeire is. A felmérés szerint a romániai magyarok 76,1 százaléka bízik az RMDSZ-ben, Markó Béla és Tőkés László népszerűsége azonban egyaránt csökkent, miközben a Markóé nagyobb arányú apadást mutat. Az RMDSZ elnöke saját ismertségi körén belül 16,3 százalékot esett, ráadásul a református püspökben megbízó, és Markóval szemben bizalmatlan választók aránya 10,3 százalékkal nőtt.
A kampányterv ugyanakkor fontosnak tartja, hogy az RMDSZ levélben szólítson meg minden erdélyi magyart, aki aláírásával támogatta a szervezet EP-jelöltlistáját. A direct mailek célba juttatására azonban nemcsak az aláírók digitalizált címlistáját, hanem az Iskola Alapítvány aktuális adatbázisát is ajánlja. Az RMDSZ által működtetett szervezet adatbázisában azoknak a romániai magyar szülőknek az adatai szerepelnek, akik gyermekeik részére a magyar állam által folyósított oktatási-nevelési támogatást, illetve taneszköz-támogatást igényeltek. Kelemen Hunor ügyvezető elnök, az RMDSZ kampányfőnöke a Krónika megkeresésére elismerte a dokumentum hitelességét, ám szerinte ez csak egyike a hozzá munkatársaitól beérkezett kampányterveknek. A politikus leszögezte: az RMDSZ pozitív kampányt kíván folytatni, egyúttal hozzátette, a szövetség kizárólag a hivatalos választói névjegyzékből merít a korteshadjárat során, az egyébként általa vezetett Iskola Alapítvány adatait nem használja fel.
"


Kérdem akkor én, honnan tudta az RMDSZ a pontos címemet???

Itt következik a levél:
Zölddel bekarikázva az a bizonyos szám... a címet én töröltem pirossal...

Jelzem, hogy mindkét lapot lefotóztam és úgy tettem fel a gépre, ezért kicsit félodalasan vannak.


Ezek után véleményem inkább nem írom le, mert trágár kifejezések kicenzúrázása után nem sok maradna. És még valami, bár eddig gondolkodtam, hogy talán mégis az RMDSZ-re kellene szavazni, ezek után már biztos nem teszem!

Băsescu biztos benne, hogy a választási reformmal is megmarad az erdélyi magyar képviselet

Nem veszítik el parlamenti képviseletüket az erdélyi magyarok a kétfordulós, egyéni választókerületes választási rendszerben sem – gondolja Traian Băsescu államfő.

„Képviselve lesznek a magyarok, ugyanis nehezen hiszem, hogy például Hargita, Kovászna, Maros, Szatmár megyékben a magyar egyéni jelöltek ne nyerjék el a mandátumok zömét vagy legalább egy részét” – kommentálta az államelnök a Ziarul napilapnak azt a feltevést, miszerint a választási reformmal eltűnnek a kis pártok a parlamentből.

Az államfő szerint a megfelelő jelöltállítástól függ a mandátumszerzés egyéni választókerületekben, ennek megfelelően azok a pártok, melyek nem állítanak kompetens jelölteket, függetlenül méretüktől „eltűnnek” a törvényhozásból. (mediafax)

Tőkés: az autonómia nem madárijesztő, amitől a románoknak félniük kellene

Az autonómia fogalmába a Székelyföldön élő románok is beletartoznak, ezért nem madárijesztőként kell felfogni azt – hangsúlyozta Tőkés László a székelyföldi román lakosságnak közvetített kampányüzenetében.

Sepsiszentgyörgyi látogatása alkalmával a püspök-politikus elmondta: konkrét kampányüzenetet fogalmazott meg nem csak a magyarok, de a románok számára is, mivel ez utóbbiaknak tudniuk kellene, hogy az autonómia nem kizáró, hanem integráló jellegű struktúra. (newsin)