2007. november 27., kedd

Ötpárti egyeztetés a kettős állampolgárságról?

Ötpárti egyeztetést tarthatnak a kettős állampolgárságról - erről keddi számában írt a Népszava. Fontos, hogy a parlamenti pártok vitassák meg a kettős állampolgárság ügyét, különös tekintettel a schengeni csatlakozásra - mondta Szabó Vilmos szocialista képviselő. Véleménye szerint a tárgyalásokat zárt ajtók mögött kellene megkezdeni. A dolog ugyanis - olvasható a cikkben - meglehetősen kényes.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke egy a Magyar Nemzet múlt szombati számában megjelent interjúban beszélt arról: amennyiben egyezségre jutnak a parlamenti erők, akkor a vajdasági magyarok kettős állampolgárságának nem lehet akadálya - idézte fel a Népszava.

Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke kijelentette, támogatják a kettős állampolgárságot, különös tekintettel a schengeni csatlakozás határon túli kárvallottjaira. Ha az MSZP támogatja a házelnök elképzelését, szívesen részt vesznek az ötpárti tárgyaláson - közölte. (Duna TV)

A 35 EP hely megoszlása

A Központi Választási Irodához (BEC) közeli információink szerint a szavazatok újraosztása után a következő lesz a 35 EP-képviselői hely megoszlása: PD 13, PSD 10, PNL 6, PLD 3, RMDSZ 2, illetve Tőkés László független jelölt. Ha számításba vesszük a PNL színeiben induló Csibi Magort is, négy erdélyi magyar EP képviselő megválasztását könyvelheti el magának az erdélyi magyarság.

(realitatea)

100%-os feldolgozottság: RMDSZ 5,52%, Tőkés 3,44%

Összesítette a Központi Választási Iroda (BEC) az EP-választások még nem hitelesített 100%-os feldolgozottságú eredményeit. Az országosan leadott szavazatok a következőképpen oszlanak meg:

PD - 28,81%
PSD - 23,11%
PNL - 13,44%
PLD - 7,78%
RMDSZ - 5,52%
PNG - 4,85%
PRM - 4,15%
Tőkés László- 3,44%
PC - 2,93%
PIN - 2,43%
PNŢCD - 1,38%
Roma Párt - 1,14%
Szocialista Szövetség - 0,55%
Zöldek – 0,38%

Elnyert mandátumok (a szavazatok újraosztása nélkül):

PD – 10 mandátum
PSD - 8 mandátum
PNL - 4 mandátum
PLD – 2 mandátum
RMDSZ - 1 mandátum
Tőkés László – 1 mandátum

(realitatea)