2007. november 18., vasárnap

Hányféleképpen tagolja az erdélyi magyarságot a politika

Mint tudjuk az egészen, megosztott minket az RMDSZ és Tőkés László kampánya. Úgy érezzük egy moderáltabb és egy radikálisabb politika oszt meg minket. Az RMDSZ már évek óta bizonyítja nekünk, hogy csak moderált politizálásra képes, nem feltétltnül a választási kampányban megigértek szerint.
És tanultak Karinthy Frigyestől sokat, legalábbis a "Magyarázom a bizonyítványom" részen. Az biztos, hogy ettől a párttól csak nagyon kemény átszervezés után várható következetes politizálás, a jelenlegi struktúrában nem.

Másrészt Tőkés László is az RMDSZ-ben kezdte, ha jól meggondoljuk. Tény és való, "persona non grata" lett ott, mert sokszor ellentéteses nyilatkozott (radikálisabban) a pártszemlélettel. Tény és való, volt amikor az ilyen nyilatkozat az adott helyzetben nem jött jól, de azt már mindannyian tudjuk, nem tudunk bizonyos dolgokban kompromisszumot kötni. Vannak olyan elvárásaink, melyekből nem szabad engednünk, mint ahogy a Babeş-Bolyai Tudományegyetem ügye, mely szappanoperának is megfelel. Vagy ami még jobban érint minket, a Székelyföld autonómiája.
És nem olyan semmitmondó meg nem határozott kultúrális autonómia, hanem egy jól meghatározott területi autonómia, akár a baszk vagy a katalán. Ha nekik szabad, kérdem én, nekünk miért nem? Elvégre nincs másodrendű állampolgára az EU-nak (pont az ő állításuk szerint).
Másrészt tudjuk, hogy eddig következetesen politizált kezdve 1989-től, amikor a Ceauşescu rendszer szemében volt szálka.

Azt már tudjuk, hogy a román politikusok is megosztottak, még a PRM-sek is, hiszen egyik képviselőjük a BBTE ügyében Brüsszelben gyüjtött aláírásokhoz adta a sajátját is... Vagyis harcunk nem reménytelen, mert ha a pártpolitika ellenünk is úszít, sokan inkább a lelkiismeretük szerint, és az együttélési tapasztalataikra alapozva szavaznak.

Akkor kérdem én, jó nekünk, ha a politika közben befolyik Magyarországról és megoszt jobb és baloldalra? Hogy mire gondolok?
Arra a tényre, hogy Orbán Viktor Tőkés László mellett,

míg Gyurcsány Ferenc az RMDSZ mellett kampányol.


Ez sajnos tény, és azt is tudjuk, hogy ez nem fog segíteni, sőt csak ront az erdélyi magyarok megosztottsági helyzetén...
De kérdem én, miért csodálkozunk? Megszokhattuk volna, hogy az anyaország inkább csak belekever a "levesünkbe", nem elkészíti, legfeljebb elsózza azt... Met igazán ők sem állnak ki értünk, példa rá a népszavazás, ama fájó, bizonyos decemberi napon...

Tehát magunkra maradtunk, mint mindig.
És marad velünk a kérdés is ... Tőkés László vagy az RMDSZ? Vagy egyik sem? Hamarosan megtudjuk...