2007. november 16., péntek

Támogatottsági felmérés

Ma 0.00 órakor egy felmérést indítottunk a blogon, szeretnénk megtudni, az olvasóinktól, melyik EP képviselőjelöltben bíznak jobban. Kíváncsian várjuk az eredményt!

Most sírjak vagy nevessek? - Erdélyi románok "státustörvénye"

Dan Voiculescu, a Konzervatív Párt elnöke tegnapi marosvásárhelyi gyűlésén „Erdély román föld!”; „A román az állam hivatalos nyelve!”; „Mi vagyunk itthon!” feliratú transzparensekkel kampányolt.
„A Konzervatív Párt nem szélsőséges, nincs senki ellen, de a helyzet ismeretében szükségesnek tartja megalkotni és a parlamenttel elfogadtatni az erdélyi románok státustörvényét. Képtelenség, hogy a román államban külön státustörvényt kell alkotni az erdélyi románoknak” – jelentette ki Dan Voiculescu, a Konzervatív Párt elnöke tegnapi marosvásárhelyi kampánygyűlésén, amely nem nélkülözte a PUNR kilencvenes évek eleji politikaifolklór-elemeit. Az elnök vásárhelyi hívei „Erdély román föld!“; A román az állam hivatalos nyelve!; „Mi vagyunk itthon!“ feliratú transzparenseket emelgettek a magasba.

Ezáltal mi is felhívunk mindenkit, hogy csatlakozzanak a bojkotthoz. Felhívásunk a székelyekhez és magyarokhoz szól. Bojkottáljuk Voiculescu minden vállalkozását, ne nézzük a TV-it. A blog szerkesztői

"Kényszertaps az RMDSZ-kampányzárón?" kérdem én is, mint sokan mások

Zsúfolásig megtöltött sportcsarnokra, legalább négyezer fős közönségre számítanak az RMDSZ november 18-i központi kampányzáró rendezvényén Szepessy László, a szövetség elnöki hivatalának igazgatója becslése szerint. Az Új honfoglalás – együtt minden magyarral az Európai Unióban című rendezvényre az RMDSZ ötszáz településről mintegy 32 nagybusszal, 35 kisbusszal és több mint 200 személygépkocsival érkező érdeklődőt vár, mondta a Krónikának az igazgató. Amint a szervezők megfogalmazták, a rendezvény fő célja az erdélyi magyarság szolidaritásának és politikai egységének a felmutatása. Ezért a megyei szervezet ügyvezető elnöke két héttel ezelőtt körlevélben figyelmeztette erre a Maros megyei községek polgármestereit és alpolgármestereit. Szabó Árpád október 30-án írott, 223-as számmal iktatott levele leszögezi, hogy „Maros megye mintegy 800 küldöttel/résztvevővel kell hogy képviseltesse magát”. Az ügyvezető elnök szerint „alapvetően fontos, hogy településekre lebontott pontos listák készüljenek azokról, akik részt vesznek a kampányzáró rendezvényen”.

A „szervezetlenség” hátrányai visszaütöttek az utóbbi időszakban. Több ízben is kiderült, amennyiben az RMDSZ-nek nem sikerül beszervezett közönséggel megtöltenie a nézőteret, kellemetlen meglepetéseknek teszi ki magát. Két évvel ezelőtt a marosvásárhelyi ligeti stadionban az RMDSZ által meghívott Omega együttes fellépése előtt hurrogták le és fütyülték ki Markó Béla szövetségi elnököt. (Krónika)

Nyelvi diszkrimináció Maros megyében - magyar nyelvű iratokkal nem igazolható a földtulajdon!

A Megyei Földtulajdont Megállapító Bizottsághoz benyújtott magyar nyelvű bizonyító okiratokat úgy kezelik, mintha kínai vagy valamelyik afrikai törzs nyelvén írták volna. Ciprian Dobre prefektus és Pora Zamfira alprefektus arra hivatkozva, hogy az iratok magyar nyelvűek, a tulajdonjog megállapítására vonatkozó kérelmet elutasították – mondta el tegnapi sajtótájékoztatóján dr. Kincses Előd ügyvéd, aki elvállalta a szóban forgó N. B. sárpataki földügyének képviseletét.

Örökösként N. B. csávási lakos 2,5 hektár erdőt igényelt vissza Sárpatakon a 247/2005. számú törvény értelmében. Kérését a sárpataki és a megyei földosztó bizottság elutasította. Ezt követően az örökös a bírósághoz fordult, a panaszra Ciprian Dobre és Pora Zamfira, a Megyei Földtulajdont Megállapító Bizottság elnöki illetve titkári minőségében a bíróság elnökének válasziratot fogalmazott meg, melyben visszautasító álláspontjukat a panaszos által benyújtott 4 magyar nyelvű dokumentummal indokolják meg. A iratokat román nyelvű fordítás nélkül nem fogadta el a földtulajdont megállapító bizottság. (mti)

Emlékház Nagy Istvánnak

A mindszenti születésű Nagy István festőművész emlékét a szülőfalu jelenleg mindössze az 1973-ban emelt kőoszloppal és a művész arcát ábrázoló emlékplakettel hirdeti. A 60-as évek elején lebontott zsindelyes tetejű, bedeszkázott ablakú, elhanyagolt szülői házra még sokan emlékeznek a faluban. Többen is úgy vélekednek, annak megmentéséhez közösségi összefogásra lett volna szükség, de túl azon, most elsősorban megfelelő anyagi keretre lenne szükség, hogy ezt a régi rendszerben ejtett csorbát ki lehessen köszörülni – ismerte fel az ügy fontosságát a mindszenti Pál Péter, Csíkszentlélek polgármestere. Az idei Csíkszeredai Városnapok keretében tartott Nagy István-emlékülés, -kiállítás és -albumbemutató apropóján a megyeszékhelyre érkezett Jurecskó László művészettörténész, a budapesti Mission Art Galéria vezetője, aki ellátogatott Mindszentre, Nagy István szülőfalujába. Ott értesült a polgármestertől a még csírájában lévő tervekről: a Nagy-tízesben álló, 30-as években épült kék parasztházat – amelyben a festő testvére lakott – kellene átalakítani Nagy István Emlékházzá.

Jurecskó László művészettörténész szervezésében nemrégiben nyitottak meg egy Nagy István-kiállítást a budapesti Mission Art Galériában, amelynek keretében bemutatták a festőművész halálának 70. évfordulójára, a Pallas– Akadémia Könyvkiadó gondozásában megjelent albumot is. E kettős esemény még egy harmadikkal is társult: adományokat gyűjtöttek a csíkmindszenti emlékház javára. És eredménnyel: 900 000 Ft. gyűlt össze. Bizonyíték ez arra is, hogy Nagy István művészetét ismerik és szeretik Magyarországon.

Laci vagy Béla lesz a király?

Régi a videó, de jó... és még mindig aktuális!

1. rész


2. rész