2007. december 7., péntek

Heti összefoglaló

Péntek van, december 7-ét írunk. A tegnap járt a Mikulás (van akiknék tegnapelőtt éjjel), de sok mindent kifelejtett a puttonyából. Pedig az erdélyi magyarok várták az ajándékokat... Ja, hogy nem írtak levelet? Dehogynem, csak szokás szerint elkallódott... Hogy hol azt senki sem tudja.

Pedig sokmindent meg lehetett volna talán oldani, ha a Mikulás elhozza... Nem kellene például a politikát szidnunk, hogy megint milyen korrupt, hiszen a Gallup felmérése az EU legkorruptabb országakét "bélyegzi meg" Romániát... EU-n kívül meg az 5. helyet sikerült elérnie... micsoda teljesítmény!

De sajnos a fájó december 5-i megemlékezésen kívül, hogy már harmadik éve "nem kellünk" az anyaországnak, hiszen nem szavazták meg a kettős állampolgárságot 2004 decemberében. De van még mit fájlalnunk. A sülyesztőben eltűnt kétnyelvű táblák és a független magyar kar ügyét a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen, hogy már megint az EU-n belül másodhegedűhöz kerülnek a román állampolgárok, hiszen december 21-én kibővítik a schengeni övezetet, így megszűnik a határellenőrzés kilenc új európai uniós tagállam belső határán (a 2004-ben csatlakozottak mindegyike Ciprus kivételével), de a külső határokon szigorodik, így Románia és Magyarország határán is.

A romániai magyar belpolitikai kérdések ugyancsak sokatmondóak. Felmérések szerint így Mikulás körül 48,4 %-a szerint a válaszadóknak rossz irányba halad a romániai magyarság, csak 23,1 % véli jónak az irányt, és 26,6 % nem tudta a választ a kérdésre. Alig 18,8 % hiszi azt, hogy az RMDSZ jó irányba halad, és 41,4 % válaszolt nemmel erre a kérdésre. Magas, 38 %-os azok aránya, akik nem tudták a feleletet.

Az erdélyi magyarok 72,9 %-a szükségesnek tartja a politikai pluralizmust, 12,1 % nem tartja fontosnak. Az RMDSZ-ben működő platformokat 30 % nem ismeri, 32,9 % egyikkel sem szimpatizál, a legtöbben, 21,2 %-ban a kereszténydemokratákat kedvelik. Az országos RMDSZ-tevékenységgel 47,5 % nagyon vagy inkább elégedetlen, 6,7 % az elégedettek aránya, és 37,1 % a nagyon elégedetteké. 29 % úgy véli, hogy nem hozott pozitív változást az RMDSZ kormányzati szerepvállalása, 36,5 % azonban igennel válaszolt erre a kérdésre, 30 % pedig nem tudta megítélni. A legismertebb romániai magyar politikus Tőkés László 95,4 %-kal, őt Markó Béla követi 94,2 %-kal, Frunda 87 %-ot kapott.

A bizalmi index szintén Tőkésnél a legmagasabb, 63,6 %, őt Frunda követi 60,8 %-kal. Markóban alig 45,7 % bízik meg. Hasonló a szimpátiaindex, itt is magasan Tőkés vezet, és Verestóy a legutolsó.

Hmm.. elgondolkodtató... mindezeket a szeretet és bizalom havában elemezgetni. Ezek után nem meglepő, hogy még mindig nagyon sokan nosztalgiával emlegetik a Ceauşescu-korszakot, ugyanis az ország lakosságának jelentős hányada továbbra is elégedetlen a rossz gazdasági helyzet és általános egészségi állapot miatt. Az EU szintjén viszont a hazai lakosság soraiban van a legtöbb „optimista elégedetlen”, akik hisznek abban, hogy jövőre, de legtöbb öt éven belül már jobban fognak élni. Adja meg a Jóisten!

De sajnos közben olyan tanulmányok látnak napvilágot, melyek arról számolnak be, hogy 1 millió főre csökkenhet a 2002-ben regisztrált 1,4 millióról a magyar népesség száma Erdélyben a következő 25 évben. A születésszám-csökkenés, az asszimiláció és a kivándorlás következményeként három évtized alatt tehát mintegy 30 százalékos lehet a népességfogyás, pedig az erdélyi magyar nők születéskor várható átlagélettartama 75-ről 82 évre, a férfiaké pedig 66,8 évről 76 évre emelkedhet 2002 és 2032 között - derül ki a Népesedési perspektívák címmel Kolozsvárott megjelent, Csata István és Kiss Tamás által írt demográfiai munkából.

A szerzőpáros annak ellenére jósol drasztikus létszámcsökkenést, hogy a jelenlegi évi 8 ezerről várakozásuk szerint évi 4 ezerre változik majd az Erdélyből távozó magyarok száma. A 16 erdélyi megye közül a Magyarországgal határos partiumi Arad megyében például 10,7 százalékról 7 százalékra, a Nagyvárad központú Biharban 26-ról 21,1 százalékra, a Szatmárnémeti székhelyű Szatmárban 35,2-ről 30,2 százalékra eshet vissza a magyarság részaránya. A három székelyföldi megyét tekintve Marosban (székhely: Marosvásárhely) 39,3-ról 34,4 százalékra, Kovászna megyében (Sepsiszentgyörgy) 73,8 százalékról 70,4 százalékra, míg Hargitában (Csíkszereda) 84,6 százalékról 82,9 százalékra mérséklődhet a magyarok számaránya. A többségében már ma is románok lakta Dél-Erdélyben, Temes (központja: Temesvár), Krassó-Szörény (Resicabánya) és Hunyad (Vajdahunyad) megyében három évtized alatt gyakorlatilag meg fog feleződni a szórványmagyarság jelenleg 15-20 százalék körüli számaránya. A két szociológus, akiknek - mint írják - nem az volt a céljuk, "hogy a nemzethalál vízióját árnyalják", "hanem hogy az erdélyi magyar intézményrendszert érintő döntések megalapozását támogassák", úgy kalkulálnak, hogy az egyetemistakorú (19-24 éves) romániai magyar népesség száma a 2009-ben várható 109 ezerről 2019-re 69 ezerre zuhan majd.

És mindezeken, főleg a kivándorláson csodálkozik az RMDSZ, az EU-s alapelvekkel ellentmondó "otthonmaradás elvét" próbálja az emberekbe belesúlykolni, miközben még arra sem képes, hogy az általa felügyelt Iskola Alapítvány időben eljuttassa az oktatási-nevelési támogatást a jogosultakhoz... Hány család marad ez miatt Mikulás nélkül? Mert nem kevés az biztos. És mindezek mellett következetesen tagadja, hogy jogtalanul használta volna az adatbázisát a szóban forgó alapítványnak kampánylevelek küldésére... Így kell ezt csinálni... hazudni kell, tagadni, még akkor is, ha kézzelfogható bizonyítékok vannak az adatbázisban szereplő személyek kezeiben. A másik fiaskó, amely érinti az erdélyi magyarságot is, az a sikertelen egyezkedés a minimálbérek ügyében. Ugyanis a kormány megtagadta, hogy a 2008-as országos minimálbért legkevesebb 540 lejben állapítsa meg. Ami még 200 euró sincs... Hol vagyunk az EU-s átlagtól még??? Nagyon messze! És így nem csoda, hogy Románia állampolgárai - beleértve az erdélyi magyarokat is - kivándorolnak. Miért is maradnának, hiszen nem csak a megélhetés a gond, hanem az is, hogy egyes politikusok élesen bírálják az államfőt, mert fogadja hivatalában Tőkés László EP-képviselőt. Szintén ezen politikusok szerint az államfő a magyar radikálisokkal paktálva a románellenességet európai rangra emelte, mert az államfőnek a magyar radikálisok szavazatai többet érnek, mint a románok érzékenysége. Állítólag ugyanis Tőkés a kampányban olyan kijelentéseket tett, amelyek sértőek a románok számára. Ennek ellenére elég sok román nemzetiségű állampolgár szavazott rá! Biztos a köznép nem olyan sértődékeny, mint a politikusok!

Remélhetőleg a szeretet hava megváltoztat pár dolgot, és a politikusok is átgondoltabbak lesznek. Reméljük, mert a "remény hal meg utoljára... "

(felhasznált források: Soros Alapítvány, hvg, mti, index.hu)