2007. november 26., hétfő

Újabb részeredmények: RMDSZ 5,82%, Tőkés 3,63%

14 903 szavazókörzet eredményeit összesítette ma reggel 9 óráig a Központi Választási Iroda (BEC) – ez a leadott szavazatok 82,2%-át teszi ki. A korábban közzétett részeredményekhez képest nem történt jelentős változás. A részeredmények:
PD - 29,10%
PSD - 22,15%
PNL - 13,36%
PLD - 8,04%
RMDSZ - 5,82%
PNG - 4,87%
PRM - 4,15%
Tőkés László - 3,63%
PC - 2,82%
PIN - 2,55%
PNTCD - 1,41%
Rromák Pártja - 1,11%
Szocialista Szövetség 0,54%
Zöld Párt - 0,38%

(realitatea)

Bakk Miklós: az RMDSZ-nek Tőkés indulásával sikerült ilyen mértékben mozgósítani

A mostani választási eredményből levonható első konklúzió: az RMDSZ Tőkés László személyében kihívóra lelt – kommentálta Bakk Miklós politológus a november 25.-i EP-választás kimenetelét. Hozzátette: Tőkés indulása nélkül a párt bizonyosan nem érte volna el az átlagon felül szerzett százalékarányt.

A „kettős győzelem” távlatibb kérdésének nevezte Bakk, hogy az "erdélyi rendszerváltás", vagyis a kiegyezéssel kialakítható új politikai szerkezet a döntések elodázását is jelentheti. Ha az EP-be jutott képviselők nem tudnak együttműködni, megtörténhet, hogy az itthoni ellentét Brüsszelbe is „exportálódhat” – ecsetelte Bakk.

„A legfontosabb az lenne, ha az RMDSZ és az erdélyi jobboldal immár az eredményre alapozva, azaz a szavazótáborok nagysága ismeretében – újrakezdené a tárgyalásokat. Csakis ez lehet a kiindulópont – sommázott a szakértő. (transindex)

Az első részeredmények: RMDSZ 5,84%, Tőkés 3,76%

Ma reggel 7 óráig 13 185 szavazókörzet eredményeit összesítette a Központi Választási Iroda (BEC) – ez az összes leadott szavazat 75,22%-át teszi ki. Az eddigi részeredmények szerint a PD 30% alatt van, a PNL alig haladja meg a 13%-ot, az RMDSZ 6% alatti eredménnyel áll, és a PNG nagyon közel áll a bejutási küszöbhöz. Az eddig megszámolt szavazatok eloszlása:

PD - 29,23%
PSD - 21,65%
PNL - 13,15%
PLD - 8,30%
RMDSZ - 5,84%
PNG - 4,92%
PRM- 4,12%
Tőkés László: - 3,76%
PC - 2,86% PIN - 2,64%
PNTCD - 1,44%
Rromák Pártja - 1,09%
Szocialista Szövetség 0,52%
Zöld Párt - 0,40%

(realitatea)

Tőkés: „Kiütöttem a Nagy-Románia Pártot"

A romániai urnazárás után biztos volt, hogy nemcsak az RMDSZ jutott be a brüszeli parlamentbe, hanem Tőkés László is.„Hátha lesz belőle valami" – mászkált hátra tett kézzel Tőkés László a Körös-parti kampányirodában. Az emeletes épületet nemrég kapta vissza a református egyház, előtte egy elektronikai bolt használta, tele van dugajokkal. A tévé előtte mondta be: az első romániai európai parlamenti választás exit poll eredményei alapján az RMDSZ és Tőkés László is bejutott a brüsszeli parlamentbe.

Nem jött be a megosztási kísérlet. Bebizonyosodott, hogy nem kell szavazni, választani is lehet. Az RMDSZ az utolsó posztkommunista párt. Tőkés és kampányfőnöke, Szilágyi Zsolt felváltva mondja ezeket az urnazárás utáni percekben. Tőkés egyéni jelöltként a törvény által előírt 2,83 százalék helyett majd' egy százalékponttal többet kapott, és biztosan szerzett brüsszeli mandátumot, legalábbis az exit poll szerint. (A pártoknak ehhez 5 százalékot kellett elérniük.)

A nap kérdése az volt, mennyien mennek el választani (és nem szavazni az egyetlen magyar pártra, az RMDSZ-re). Az előrejelzések szerint 45-50 százalék fölötti részvétel esetén könnyen hoppon maradhatott volna mindkét érdekelt magyar fél, ez alatt viszont, pláne jócskán ez alatt, mindketten biztosan tagjai lehetnek a brüsszeli parlamentnek.

A választás a magyarországi belpolitikai küzdelemnek is része volt. Orbán Viktor nyíltan kampányolt Tőkés László mellett, míg Gyurcsány ugyan nem buzdított arra, hogy Markóékra kellene szavazni – ez minden bizonnyal visszájára sült volna el –, annyit azonban megjegyzett: a romániai magyaroknak egységeseknek kell maradniuk, a felelős politikát a romániai magyarság egységének támogatása jelenti.
Tőkés este azt mondta, hogy Orbán nagy kockázatot vállalt kiállásával, mert Magyaroroszágon ezzel szavazatokhoz nem jutott, viszont a bukással ő is vesztett volna odahaza a hiteléből.
Tőkés délben a református gimnáziumban szavazott, és már akkor kemény szavakat használt: „A választás a magyar politikai és közéleti rendszerváltásról szól".
A megbélyegző nyilatkozatnak külön aktualitást adtak az előző nap történései: az RMDSZ akadályozta meg Biharban és több már romániai megyében, hogy Tőkés László szavazatainak védelmében a Magyar Polgári Egyesület megfigyelőket küldjön a szavazóhelyiségekbe. Erről a püspök ezt mondta: "Szégyellem a román testvéreink előtt, hogy akadnak, akik ki akarják zárni a magyar megfigyelőket a magyar körzetekből. (Tőkésék szavazataira több körzetben a román liberálisok figyeltek.) Még messze volt az este 9 órai urnazárás, amikor Tőkés kampányirodájában már feltűnő magabiztossággal beszéltek arról, hogy miért is lesz a brüsszeli parlament tagja Tőkés László. (A sajtófőnök ajtaján Bucuresti felirat, utalva arra, hogy az RMDSZ vezetői többször vádolták Tőkést azzal, hogy a román fővárosból kapott tanácsadókat.) Miután szeptember elején kiderült, hogy Tőkés nem lesz rajta az RMDSZ listáján, a kampánystábjának az idő szorításában egyszerű üzeneteket kellett a választókhoz juttatni, néha demagógnak kellett lenniük és nem riadhattak vissza a negatív kampánytól sem.

Ez utóbbira remek példa volt Tőkés honlapjának flashjátéka, ahol a püspök az RMDSZ-es csótányokat felrúgva éri el Brüsszelt. Csak az Indexen megjelent cikk napján négyezren jutottak el a játékhoz, a kampánystratégák elégedetten dörzsölték tenyerüket.
Az egyszerű üzenetek pedig a kalotaszegi köztársaság, a brüsszeli nagykövetség, az unió Erdéllyel vagy az összmagyar nemzetegyesítés voltak. Tőkés kampánystratégái szerint ezek olyan mondatok voltak, amik mellett nem mehettek el szó nélkül az RMDSZ potentátjai. Csakhogy a Tőkés-hívek szerint semmitmondó RMDSZ-es kampány blikkfangban nem vehette fel a versenyt a püspökével.

A nagyváradi kampányközpontban már órák óta ünnepelték Tőkést, és különböző vérmérséklettel szidták az RMDSZ-t, amikor a püspök az őt méltatók másodpercnyi szünetét kihasználva felkiáltott: „És kiütöttem a Nagy-Románia Pártot".
Na ja, az egykor rettegett magyarfaló párt majdnem fél százalékponttal kevesebbet szerzett Tőkés Lászlónál. (index.hu)

Frunda: Ha Tőkés nem indult volna, ma öt képviselőnk lenne

Vasárnap éjszakai nyilatkozatok az RMDSZ-től:
„Az exit-poll eredményei szerint a független jelölt is mandátumot nyert. Jó munkát kívánok neki, és ígéreteinek megvalósítását. Ugyanakkor azt is el kell mondanom, ha a teljes összefogás listája létrejött volna, akkor jelenleg nem két vagy három európai parlamenti képviselőről beszélnénk, hanem négyről vagy akár ötről is. Ily módon veszteségünk is van, de fontos ez a győzelem is” – mondta Markó Béla.
„Azért örülök, hogy Tőkés László is ott lesz, mert alkalma nyílik képviselői rátermettségét bemutatni. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit kezd ő ezzel az eséllyel, milyen jelentéseket fog kidolgozni. Meggyőződésem, hogyha ő nem indult volna, ma öt képviselőnk lenne az Európai Parlamentben” – mondta Frunda György listavezető, aki szerint a független jelölt tulajdonképpen nem akart bejutni az EP-be, szándéka az volt, hogy az RMDSZ-nek ne legyenek képviselői Brüsszelben.
Sógor Csaba az exit-poll eredmények kihirdetését követően elmondta, azért vállalta a jelölést, hogy mindkét oldal bejusson. „November 25-e után is az összefogásért, az együttműködésért fogok dolgozni, úgy vélem, szükség van a párbeszédre” – jelentette ki Sógor. „Ugyanígy vannak olyan közös gondok is, amelyekért a román képviselőkkel közösen tudunk dolgozni" – hangsúlyozta az EP képviselőjelölt-listájának második helyezettje. (RMDSZ-tájékoztató)

Tőkés: a magyarság győzött

„Alaptalanok voltak azok az aggályok, hogy a demokratikus versenyhelyzet kudarcot jelent a magyarság számára. A rendszerváltás után 18 évvel nagykorúsodott az erdélyi magyarság, tudott élni a választás lehetőségével” – állapította meg Tőkés László.

A püspök a Krónikának elmondta, megítélése szerint az RMDSZ számára is hasznos volt, hogy elindult a versenyben, hiszen a magyar választókat a versenyhelyzet késztette arra, hogy nagyobb arányban menjenek el szavazni. „A magyarság győzelmének tekinthetem a választási eredményeket. Ezek a magyar közösség érettségét bizonyítják” – állapította meg a püspök. Arra a kérdésre, hogy mennyire szolgálják az eredmények az RMDSZ-szel való megegyezést, kijelentette, már ezen a héten javaslatot tesz a párbeszéd elkezdésére. (Krónika)