2007. november 22., csütörtök

Markó cáfol...

Sem a román, sem a magyar kormánnyal, sem a kettővel együtt nem kötött semmiféle titkos megállapodást az RMDSZ, ahogyan azt Tőkés László állítja – jelentette ki szerdán Markó Béla RMDSZ elnök. A politikus, Tőkés független európai parlamenti képviselőjelölt Székelyudvarhelyen és Marosvásárhelyen elhangzott nyilatkozatára reagált. A püspök-politikus ugyanis azt állította, az autonómia-ügy elfektetéséről valószínűleg a legutóbbi szebeni kormányülés során született titkos megállapodás Markó Béla és a magyar kormány, illetve a román és magyar kormány között. Az RMDSZ elnök válaszreakciójában hangsúlyozta: nemhogy elhanyagolják, hanem elsőrendű kérdésként kezelik az autonómia különböző formáinak mielőbbi megvalósítását, beleértve a területi autonómiát is. Emlékeztetett arra, hogy az autonómia-elkötelezettségeket tartalmazó marosvásárhelyi kiáltványt közel ezer település mintegy négyezer képviselőjének jelenlétében fogadták el november 18-án. A dokumentum – mutatott rá – azért jelentős, mert nem egy politikai alakulat, hanem az egész erdélyi magyar közösség fogadta el. Közölte: a kiáltványt az Európai Unió tagországainak nagykövetségeihez is eljuttatják. Rámutatott, hogy a dokumentumba foglalt célkitűzések eléréséhez Románia alkotmányának és más törvényeknek a módosítása szükséges. Markó csalódottságának adott hangot, amiért Tőkés László az európai parlamenti választási kampányban részt vesz. Most már látszik ugyanis - mondta az RMDSZ elnöke -, hogy a református püspöknek kár volt belekeverednie a mindennapi politikába, mert máris megtanulta a legrosszabb román politikusoktól, miként kell megrágalmazni másokat. "Nem méltó egy püspökhöz, hogy valótlanságokat állítson" - jegyezte meg Markó. Azt is felrótta, hogy – mint fogalmazott – a független jelölt egyfolytában támadja a szövetséget, míg az RMDSZ tartja magát ahhoz az egyezséghez, hogy nem folytatnak negatív kampányt. (mti)

Tőkés Bukarest, Budapest és az RMDSZ közötti „titkos paktumot" sejt

Budapest, Bukarest és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közötti „titkos megállapodás" állhat annak hátterében, hogy a két ország hivatalosan hanyagolja a határon túli magyarság autonómiájának ügyét - fejtette ki szerdán Székelyudvarhelyen Tőkés László.A november 25-i romániai európai parlamenti választásokon egyéni jelöltként induló református püspök sajtóértekezletén csodálkozásának adott hangot amiatt, hogy tudomása szerint Markó Béla RMDSZ- elnök javaslatára nem vették fel a Nagyszebenben november 14-én tartott közös román-magyar kormányülés napirendjére az autonómiát. A püspök arra a következtetésre jutott, hogy sem Budapest, sem Bukarest, sem az RMDSZ nem tartja kívánatosnak az autonómia ügyének támogatását, ez utóbbi szervezet szerinte csak kampánytémaként, „üres frázisként" használja ezt a fogalmat. Utalt arra az interjúra, amelyet Gyurcsány Ferenccel egy nappal korábban a Gandul című román napilap közölt. Ez megerősíti a gyanút - mondta Tőkés -, hogy "titkos megegyezés" áll a háttérben, amelynek gyökerei az 1994-ben megkötött román-magyar alapszerződéshez és annak záradékához nyúlnak vissza. A "nagyszebeni paktum" a püspök megfogalmazása szerint az autonómiát éppen az európai parlamenti választások küszöbén véteti le végleg a napirendről, ugyanakkor engedélyezi az RMDSZ számára, hogy az autonómia fogalmát használhassák a választási kampányban.A sajtóértekezleten Németh Zsolt, az országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke is idézte az említett Gyurcsány- interjút, amelyben - mint mondta - a magyar miniszterelnök „megmagyarázza", miért nem támogatja az erdélyi magyarok autonómiáját. Ez az álláspont fordulatot jelent a magyar kormány nemzetpolitikájában - hangoztatta Németh Zsolt, emlékeztetve arra, hogy a kormányprogramban még az áll, hogy a kabinet támogatja az autonómiát. Utalt arra is, hogy a múlt héten jóváhagyott kormányzati külkapcsolati stratégiából is törölték a szomszédos országokban élő magyarok autonómiatörekvéseinek támogatását. (Duna Tv)

Célegyenesben a Magyar Polgári Párt bejegyzése

Szász Jenő, a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) elnöke a hét elején nyújtotta be a Magyar Polgári Párt (MPP) bejegyzésére vonatkozó kérvényt a bukaresti bíróságon. A választási törvény által előírt, a szervezet pártként való bejegyzéséhez szükséges 25 ezer aláírás már augusztus végén összegyűlt, a bejegyzési kérvény benyújtását csupán a működési szabályzat véglegesítése késleltette.
Szász Jenő, Székelyudvarhely polgármestere reagálni kívánt Markó Béla RMDSZ-elnök azon kijelentésére, mely szerint nem érkezett még el az erdélyi magyar politikai pluralizmus kialakulásának boldog pillanata. „Véleményem szerint a demokrácia egyik alapaxiómája a politikai pluralizmus, az, hogy egy szabad társadalom képviselőinek megadatik a választás lehetősége” – fogalmazott Szász. „Sajnálom, hogy a szövetségi elnök ezt másképp látja, úgy látszik leragadt a ’89 előtti állapotoknál, és továbbra is szűk pártpolitikai érdekeit részesíti előnyben” – tette hozzá az MPSZ-elnök.
Az MPSZ 2005 novemberében kezdte el a pártbejegyzéshez szükséges aláírások összegyűjtését. A választási törvény értelmében az MPP bejegyzéséhez 25 ezer aláírásra van szükség, úgy, hogy megyénként legalább 700 kézjegyet kell felmutatni. A legtöbb szignót Székelyföldön gyűjtötték össze, a legnehezebben a Kárpátokon túli megyékben és Bukarestben teltek meg a listák. (Krónika)