2007. december 3., hétfő

Összefogás és haladás vagy marakodás és folyamatos vesztés???

Sajátos kép RMDSZ-Tőkés viták. Pedig most az EP választások után igazán szükség lenne az összefogásra, hogy az erdélyi magyarság számára el lehessen érni ezt-azt.

Széchenyi jól ismerte nemzetét, amikor figyelmeztette: „nincs a magyarnak őszintébb jóakarója széles e világon, mint önmaga, ugyanakkor senki se árthat a magyarnak annyit, mint szintén csak maga. Egyedül mi magunkban van a feltámadás!"

Elvileg 2007. november 25-e az egész magyarság győzelme volt. A történelmünk egyértelmű leckéket adott arról, hogy ha a győzelmet nem nagylelkűség, hanem kicsinyes bosszú, marakodás követi, akkor elvesznek az eredmények...

Voiculescu és a „román Koszovó" veszélye

Dan Voiculescu PC-elnök szombaton Sepsiszentgyörgyön kijelentette, a magyaroknak sok jó tulajdonságuk van, amelyet a románok is átvehetnének, de hozzátette ugyanakkor „román Koszovónak” nevezhető veszélyt lát Romániában. „Mi egy ok okozata vagyunk. Az ok a magyarok vezetőinek azon akarata, hogy szavazatokat gyűjtsenek, és eme harcuk során területi autonómiáról beszélnek, Magyarország zászlajáról Románia területén, Magyarország himnuszáról Románia területén, olyan jogokról, amelyek már nem alkotmányos jogok Romániában” – mondta Voiculescu, hozzátéve, ezért indított pert Markó Béla és Tőkés László ellen. „A per addig fog folytatódni, amíg Markó Béla és Tőkés László megérti, hogy mi csak békét és nyugalmat akarunk Romániában” – mondta Voiculescu. Dan Voiculescu PC-elnök bejelentette, bepereli Markó Béla RMDSZ-elnököt „a Románia ellen ismételten hozott sértések miatt, illetve az erdélyi románok elleni erőszakos viselkedésre való felbujtás miatt”. (Paprika Rádió)

Hova vinne az RMDSZ? Vissza a diktatúrába?!

Pofonokat osztogatna jónéhány RMDSZ-es politikus az erdélyi sajtónak, büntetéseket és cenzúrúzást szeretnének. Ugyanis ezen politikusok "józan, politikai helyzetelemzésének" eredménye az erdélyi sajtót teszi felelőssé az RMDSZ kudarcáért. És ezek az "érett" politikusok képvisel(né)nek minket...

Băsescu "elnöki pártja"

Tegnap Emil Boc, a Demokrata Párt (PD) vezetője, és Theodor Stolojan, a Liberális Demokrata Párt (PLD) elnöke bejelentette pártjaik fúzionálnak és létrehozzák a Demokrata Liberális Pártot. A két politikus azt követően nyilatkozott tegnap este a demokraták pártközpontjában, hogy egy PLD-delegáció Stolojan vezetésével a délután folyamán a Cotroceni-palotában találkozott Traian Băsescu államfővel. Emil Boc szerint az új alakulat a D. A. Szövetség politikai projektjét viszi majd tovább. „Amit nem sikerült megtennünk Călin Popescu-Tăriceanu petroliberálisaival, azt most megtesszük Stolojanékkal”, fogalmazott a PD elnöke. Boc szerint az új alakulattal létrejön „a legerősebb romániai politikai párt”, amely az Európai Néppárthoz (EPP) csatlakozik majd.

A hírek szerint az új alakulatban esedékes belső választásokig a párt elnöke Emil Boc, két alelnöke pedig Theodor Stolojan, és egy másik PLD-s politikus lesz.

Gyanús moderálás Kelemen Hunor blogján

Kezdek 100%-osan egyetérterni Árus Zsolttal, mivel úgy látom, semmilyen "moderálás" nincs Kelemen Hunor blogján... (Megjegyzése szerint Kelemen Hunornak törölnie kellene az olvasók által írt bejegyzéseket. Na meg a blogot is felszámolhatná az RMDSZ-es képviselő, mert akkor legalább nem zavarná senki sem kellemetlen kérdésekkel még a blogon keresztül is.)
Bennem az a gyanú is ébredezik, nem-e akarattal lett odatéve az a pár sor, ami miatt be lett vezetve a moderálás. Ismerjük az ilyen lépéseket régebbről... Miért ne folyamodott volna ehhez a módszerhez "KáHá", hiszen több módszerük is a kommunista rendszer módszereire emlékeztet...

Szavazzatok rám, mert másnak akarom az én helyem adni...

Elgondolkoztatott Frunda visszalépése Winkler javára... Próbáltam elképzelni mit is tudna mondani a szavazóknak Frunda, miután kampánya alatt oly erősen bizonygatta, kiáll az erdélyi magyarságért Brüsszelben. Talán a következőket...

"Kampányolok, ígérek, és majd egyszer talán képviselem is azt, amit az elmúlt egy hónapban ígértem. De nem most... Kedves választópolgár, remélem nem veszed észre, de baleknak néztelek, mert kellett a szavazatod az RMDSZ-nek. Elvégre most először volt egy komoly ellenfele a szervezetnek, vagy mondjuk úgy a "párt"-nak 17 év után. Nekem nem fontos az RMDSZ-re szavazók véleménye, hogy az EP-be küldenek azzal a programmal. melyet mindenkivel elhitettem, nekem fontosabb az Európa Tanács jogi bizottságának elnöki tisztsége, mint a 280 000 erdélyi magyar kinyilvánított akarata. Ugyan, kedves szavazó, ne háborogj, hiszen nem tudod, mi a különbség az Európa Tanács és az Európai Parlament között. Arról sincs tudomásod, hogy az Európa Tanács (melynek a román parlament szenátoraként eddig is tagja voltam) az Európai Uniótól teljesen független intézmény. És hidd el, ha azt mondom, hogy én is Európába megyek, Sógorral és Winklerrel, az nem átverés. Feltételeznéd rólam, kedves Választópolgár, hogy átvernélek - félrevezetnélek az orcámon ragyogó mosollyal???"

Megjegyzés: „A legeurópaibb, legmegfelelőbb, legfelkészültebb, legtapasztaltabb, aki a legméltóbban fog bennünket képviselni„ (idézet Markó Bélától) ember (vagyis Frunda), nem kaphatta "felajánlással" az ET jogi bizottságának elnöki tisztségét, a következő okokból: a jogi bizottság elnöki tisztségét jelenleg Dick Marty svájci politikus tölti be, akinek a neve a feltételezett titkos CIA-börtönökről szóló jelentés kapcsán vált széles körben ismertté. Frunda György évek óta a bizottság második alelnöki feladatkörét látja el. Az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének a honlapján az is elolvasható, hogy a bizottsági elnöki tisztségeket nem felajánlással, kinevezéssel, hanem választás útján szerezhetik meg a képviselők. A választásokat valamennyi parlamenti ülésszak elején, várhatóan januárban tartják meg. A bizottsági elnökök kétszer választhatók vissza a tisztségbe, amelyet legtöbb három ülésszakon keresztül tölthetnek be. Az ET honlapjáról nem tudható meg, hogy ma bármi is eldőlne a bizottsági elnöki tisztség dolgában. A bizottság december 13-án és 14-én Velencében ülésezik, a tisztújítás nem szerepel az ülés tervezett napirendjén! Nem tudott a küszöbönálló tisztújításról Günter Schirmer, a Jogi és Emberjogi bizottság titkára sem. Ezek fényében meg csak azt mondhatjuk, az RMDSZ megint jól átverte választóit. Valószínű, hogy az RMDSZ csak reméli, hogy sikerül megszereznie azt a tisztséget, amelyikre hivatkozva Frunda György lemondta az európai parlamenti mandátumát. A szövetség állandó tanácsa (SZÁT) pénteki közleménye merő hazugság: „Frunda Györgyöt felkérték, vállalja el az Európa Tanács jogi bizottságának elnöki tisztét, az állandó tanács pedig egyetértett azzal, hogy Sógor Csaba és Winkler Gyula képviselje az RMDSZ-t az Európai Parlamentben”. Kelemen Hunor ügyvezető elnök az ülés után azt ecsetelte, a strasbourgi tisztség, melylyel egy nappal korábban (múlt hét csütörtökén) kínálták meg Frundát, nagy elfoglaltságot jelent. „Ez túl fontos pozíció, semhogy az RMDSZ elutasítsa. Így nem két, hanem három politikusunk tölthet be tisztséget nemzetközi téren” Kelemen Hunor szerint várhatóan december 5-ig megtörténik Frunda György kinevezése.

Mindenesetre gyenge és elfogadhatatlan érv, hogy az ET jogi szakbizottságának lesz az elnöke, és ez nagyon fontos nekünk erdélyieknek, hiszen eddigi, alelnöki tisztségének semmi hasznát nem láttuk. Hacsak azt a - már elfeledett, „bátor” javaslatát nem vesszük figyelembe -, hogy ő kérte 1996-ban , hogy az EU szüntesse meg Románia „monitorizálását” (ellenőrzését), mert a kisebbségi kérdés példaértékűen megoldódott!

Vigyázz, kész, rajt... a Székely TV-nek

A többször elhalasztott indulás után december 5-én megkezdi adásainak sugárzását a csíkszeredai Székely Tv – a képernyőkön jelenleg már látható az adó logója.

A Székely Tv nézői reggeli műsort, délelőtt ismétléseket, majd délután 4 órától a csatorna saját műsorait láthatják. A magyar nyelvű csatornának egy román talkshowja lesz, melyet a tulajdonos vezet.
Terveik között szerepel a magyar és román sajtó és szórakoztatóipar neves személyiségeit meghívni a televízióba. Híradó helyett egy-egy aktuális közérdekű kérdést tárgyalnának meg a stúdióban a nap témájaként. Kultúrát és szórakozást is kínál az új csatorna, a csíkszeredai dokumentumfilm-fesztivál filmjeit és művészfilmeket láthatnak a nézők, továbbá Túros Eszter művészettörténész környékbeli képzőművészekkel készíti riportjait. A fiatalok és a 40 év fölöttiek számára külön zenés üzeneteket közvetít a tévé, a kicsiket vasárnap reggeli gyerekműsorral várják.
A stúdiót a Sapientia egyetem kommunikáció szakos diákjai is igénybe vehetik a Székedi Ferenc újságíró által vezetett szakmai gyakorlatokon. A televízió kínálatában szerepel a magyarországi Susan Pearl európai sztriptízbajnok péntek esti interaktív műsora, a korhatáros adásban szexuális felvilágosítás, szerelmi problémák, kábítószer-használat témakörökben kaphatnak tanácsot a nézők. (Krónika)