2007. november 15., csütörtök

Szociális pályázat középiskolás diákoknak és egyetemistáknak

Bár szerintem nyugodtan adhatták volna a felsőtagozatos általános iskolás diákoknak is, melyeknek nem kevés az iskolai költségük, csak a gimnazisták és egyetemisták jogosultak erre a pályázatra:

Az Iskola Alapítvány a Szülőföld Alap, valamint Magyarország Miniszterelnöki hivatalának támogatásával, az Országos Magyar Diákszövetséggel és a RODOSZ-al együttműködve szociális pályázatot hirdet középiskolás diákok, egyetemi hallgatók és doktoranduszok részére.

Pályázatot nyújthatnak be az anyagi nehézséggel küszködő szülők (törvényes képviselők), akiknek gyermekei eleget tesznek a következő feltételeknek:
– középiskolás tanulók, akik magyar nyelven folytatják tanulmányaikat, vagy olyan szakon tanulnak, amelyen magyar nyelvű oktatás nem létezik az illető megye területén (nincs magyar tannyelvű osztály vagy iskola), de a magyar nyelvet és irodalmat iskolában, intézményesített keretek között tanulják.
– IX.–XIII. osztályos középiskolás tanulók, akik nem évismétlők. Kivételt jelent, ha valaki betegség miatt ismételt évet, és ezt igazolni is tudja.
– középiskolás diákok (IX.–XIII. oszt.), akiknek magaviseleti jegye a 2006–2007-es tanévben 10-es volt.
Középiskolai képzésnek számít minden olyan képzési forma, amely érettségi vizsgával zárul. A IX. osztályos tanulók esetében igazolni kell a képességvizsgán elért eredményt, a felsőbb osztályokban tanulók esetében pedig a tavalyi (2006–2007) tanévben elért tanulmányi átlagot. Minden tanuló esetében igazolni kell a 10-es magaviseleti jegyet, valamint azt, hogy milyen oktatási nyelven folytatja tanulmányait. A nem anyanyelvükön tanulóknak igazolniuk kell, hogy a magyar nyelv és irodalmat iskolában, intézményesített keretek között tanulják.
Az egy főre eső alacsony családi jövedelem mellett az ösztöndíj elnyerését befolyásolják a következő tényezők: az eltartásban lévő családtag súlyos betegségben szenved, a tanuló kollégiumban, albérletben lakik, vagy ingázik, a tanuló árva vagy félárva, a tanulmányi eredmények, a család eltartásában lévő testvérek száma.
Az ISKOLA ALAPÍTVÁNY a 2007–2008-as iskolai évben 150 középiskolás tanuló egyszeri támogatását biztosítja, egyenként 277 RON értékben.
A pályázathoz szükséges a pályázati adatlap és a mellékletében felsorolt iratok.
Az adatlap letölthető az Iskola Alapítvány (www.iskolaalapitvany.ro) vagy az Országos Magyar Diákszövetség (www.omdsz.ro) honlapjáról: , kérhető e-mailben az office@iskolaalapitvany.ro címen illetve igényelhető személyesen, telefonon vagy levélben az Alapítvány irodájában. (Cím: 400428 Cluj-Napoca, str. Aron Densusianu, nr. 6/A., tel/fax: 0264-592-668).