2007. december 11., kedd

Nem Made in EU, hanem Made in Székelyföld

A „Székelyföldi termék” márkanév levédését javasolja a MPSZ sepsiszéki szervezete.
Gazda Zoltán, a szervezet elnöke elmondta, egy széles körű székelyföldi kezdeményezést indítanak útjára, amely a polgári öntudat erősítését szolgálja. Felhívják a székelyföldiek figyelmét, hogy helyi termékeket vásároljanak, ezáltal támogatva a helyi vállalkozókat. „Majdnem minden terméket előállítanak a Székelyföldön is, hát vásároljuk azt, ne idegen árut” – fogalmazta meg Gazda. Hozzátette: felleltározzák a vállalkozókat, majd levédetik a „Székelyföldi termék” márkanevet, amely szerepelne a régióban előállított minden terméken. Az elképzelést plakátokon, fórumokon fogják népszerűsíteni, és partnerként hívják a többi székely szék MPSZ szervezetét is.

Az elképzelés nem rossz, de ehhez azért társulna némi kis munka is. Ugyanis, ha ezt komolyan gondolja a sepsiszéki MPSZ, tudatában kell lennie annak a ténynek, hogy az a "keményfejű székely" is nézi az ár/minőség viszonyt. Vagyis szerintem nem elég csak a márkanév, 'tartalom' is kell hozzá. Mégpedig nem is akármilyen. Mert hogy tudnénk meggyőzni például a udvarhelyszéki Józsi bácsit vagy a marosszéki Pista bácsit arról, hogy vegye meg a Székelyföldön - mondjuk a csíkszeredai műanyaggyárban gyártott öntözőkannát, mikor ő már 4 éve használ német gyártmányt és azt nem kellett cserélnie, míg az azelőtt említett gyár terméke 1-2 évnél tovább nem bírta soha (csak példaértékűnek vegyék a hasonlatot, semmi bajom a csíkszeredai műanyaggyár termékeivel!).

De vannak esetek, mikor nem kell győzködni a vevőt, erre példa a csíki sör, mely minősége a Brau Union konszern képbe lépése előtt is elismert volt.

Egyszóval nem is olyan egyszerű ez az egész! Nem elég csak jegyzékbe venni a cégeket és a termékeket. És remélhetőleg politikai szempontok nem kerülnek bele a listaszerkesztésbe (pl. ha RMDSZ párti a cégvezető, hiába székelyföldi a cég, nem kerül bele az MPSZ által javasolt cég/termék listába).

A kezdeményezés amúgy nem volna egy rossz ötlet, ha szakszerűen és ténylegesen gazdasági, minőségi alapokon lesz ez az elképzelés végrehajtva.

Mégis eljön a Mikulás, ha későn is....

Jövőre első félévben 500 lej, a második félévben 540 lej lesz a minimálbér. Tegnap estig nagy méretű tüntetéssel fenyegetőztek a szakszervezetek, ha a kormány nem teljesíti kéréseiket. A Nemzeti Szakszervezeti Tömb, az Alfa Kartell, a Testvériség Szakszervezet és a Romániai Demokratikus Szakszervezetek Konföderációja Kolozsváron bejelentette, szerdán 500 szakszervezeti képviselőt hívnak tüntetni, ha a kormány nem hajlandó beleegyezni az 540 lejes minimálbér elfogadásába. A szakszervezetek képviselői azt mondták, ha nem sikerül megegyezni a kormánnyal, szerdán általános tüntetési akciókat szerveznek országszerte, a prefektúrák előtt. Kolozs megyében múlt szerdán már sor került egy szakszervezeti tüntetésre, az ok ugyanez volt. A tegnap este született megállapodás következtében a sztrájk valószínűleg elmarad. (Paprika Rádió)

Sikerül konszenzusra jutni az EU politikusainak Koszovó ügyében?

Tegnap lejárt a határidő. Szerbiának, a koszovói albánoknak és a nemzetközi közösség képviselőinek nem sikerült egyezségre jutniuk Koszovó jövőjéről. Ezért a szerbiai tartomány várhatóan egyoldalúan kikiáltja függetlenségét, ami veszélyeztetheti a stabilitást a Balkánon. A korábbi öt tagállammal ellentétben ma már csak egyről állítják brüsszeli diplomáciai források, hogy blokkolhatja az EU egységét a kérdésben – jelentette a Duna TV brüsszeli tudósítója. Ciprusról van szó, amely attól tart, hogy ha igent mond a független Koszovóra, akkor egy életre elfelejtheti saját szigetének egységét. Állítólag hajlanak a megegyezésre a görögök, a spanyolok, valamint a területükön élő magyar kisebbség miatt vonakodó románok és szlovákok. Az ő megnyugtatásukra mondaná ki az EU, hogy a koszovói függetlenség nem precedens értékű. Erről ma egyeztettek, a közös álláspont kialakítása a pénteki EU csúcs feladata lesz.

Brüsszelben azt mondják, hogy az albánok megvárják a függetlenség kikiáltásával a szerbiai elnökválasztást, tehát január vége, február eleje között erre nem kell számítani. Az EU-ban már körvonalazódik a független Koszovó elismerésének módja. Ha a tagállamok között nem lesz egység, akkor várhatóan arra törekednek majd, hogy jelentősebbek egyszerre ismerjék el Koszovót, valahogy úgy, mint annak idején Montenegrót, tehát mindenki saját jogszabályai szerint. (Duna TV)

Opció szerint ma a VIII-os diákok történelem vagy földrajz dolgozatot írnak

Több mint 214.000 diák ma írja a történelem vagy földrajz dolgozatát. Ma reggel a 3-as tételt húzták ki. Az újdonság az eddigiekhez képest az, hogy bár a tanügyi törvény szerint Románia földrajzát illetve történelmét románul kell tanulniuk a kisebbségi nemzetiségű diákoknak, a mai híradások szerint a dolgozatot anyanyelvükön írhatják meg. Ezt megerősíti több hírportál is, mint például az Antena3: "Elevii care aparţin minorităţilor naţionale pot da examenul în limba maternă."

Kérdem én, akkor mire való a román nyelven való tanulása ezeknek a tantárgyaknak???

További félévi egységes dolgozatok dátumai:
december 14 - román nyelv és irodalom

Az eredményeket január 11-ig lehet megfellebbezni.

Történelem

Javítókulcsa:
Földrajz

Javítókulcsa: