2007. november 19., hétfő

Tőkés vezet?

Biztosan vezet a választási versenyben Tőkés László — állítja Szilágyi Zsolt, a független jelölt kampányfőnöke egy friss közvélemény-kutatás előzetes adatai alapján.

A felmérés a kampánystáb megbízásából készült 2007. november 8—11. között Erdély nyolc megyéjére — Hargita, Maros, Kovászna, Kolozs, Szilágy, Szatmár, Máramaros és Bihar — kiterjedő 800-as, véletlenszerűen kiválasztott mintán. Az adatok részletes feldolgozása után kiderült, a megkérdezettek nagy többsége (96 százaléka) tud arról, hogy november 25-én európai parlamenti választásokat rendeznek Romániában, és szintén magas (80 százalékos) azok aránya is, akik elmennek szavazni. A kérdőívre válaszolók 33 százaléka még nem tudja, hogy kire voksolna, Tőkés Lászlóra a válaszolók 37,5 százaléka, az RMDSZ-re pedig 29 százaléka szavazna. Hargita megyében a megkérdezettek több mint 40 százaléka szavazna Tőkés Lászlóra, míg Kovászna megyében a mintába került személyek több mint 48 százaléka tenné ugyanezt, Maros megyében 41 százalékos az arány, Kolozs megyében pedig 25 százalékos a Tőkés László támogatottsága.

Ez az első, magyar választók körében készült, nyilvánosságra került felmérés. Az RMDSZ több ízben hivatkozott saját közvélemény-kutatásaira, melyek szerint pár száz, esetleg ezer szavazat választja el őket az öt százaléktól, ám eddig, hivatalosan semmilyen adatot nem hoztak nyilvánosságra. (realitatea)

Nincsenek megjegyzések: