2007. november 19., hétfő

Diszkriminatív-e az, hogy a nem román nemzetiségű gyermekeknek nem idegen nyelvként tanítják a románt?

Részleges választ kapott a Magyar Polgári Szövetség sepsiszéki szervezete az Országos Diszkriminációellenes Bizottságtól június végi beadványára.

Azt kérték a testülettől, vizsgálja ki, diszkriminatív-e az, hogy a nem román nemzetiségű gyermekeknek nem idegen nyelvként tanítják a románt, és hogy a képességvizsgán és érettségin ugyanolyan kritériumrendszer szerint bírálják el őket, mint román anyanyelvű társaikat. Jelezték azt is, igazságtalannak találják, hogy a "kisebbségi" diákoknak románul kell tanulniuk a földrajzot és történelmet, és a vizsgarendszer ebben az esetben is azonos a román anyanyelvűekével. Ugyanakkor kérték, a testületet elemezze, diszkriminatív-e, hogy a nem többségi nemzethez tartozó diákoknak egy tantárggyal többől kell vizsgázniuk, mint a román anyanyelvűeknek, s míg a többségi nemzet diákjainak van egy pihenőnapjuk vizsga közben, addig a "kisebbségek" diákjainak az nem jár.

Az Országos Diszkriminációellenes Bizottság képviselői októberben több ízben telefonon keresték meg a beadványt megfogalmazó Gazda Zoltánt, és kérték, fogadja el két évvel ezelőtt a BKB hasonló megkeresésére adott válaszukat. Akkor tulajdonképpen nem fogalmaztak meg egyértelmű álláspontot, úgy vélték, "nem aktuális" a kérdés felvetése. Gazda ragaszkodott, hogy vizsgálják ki az ügyet, és október 30-i keltezéssel megkapta a választ: beadványukat továbbították az Országos Diszkriminációellenes Bizottságt kollégiumának. Az MPSZ sepsiszéki elnöke bízik benne, hamarosan érdembeni választ kap a diszkriminációs ügyeket kivizsgáló bizottságtól.

Nincsenek megjegyzések: