2007. december 5., szerda

Melyik maradjon? A roncsautó program vagy a regisztrációs adó?

Korodi Attila környezetvédelmi miniszter tegnap kijelentette a hatóságok 2008-ban beszüntetik a roncsautó programot, ha az EB úgy dönt, hogy törli a regisztrációs adót.

„Szeretném, ha a kormány jövőre is működtetné a roncsautó programot, és azt is támogatom, hogy megmaradjon a gépkocsi-regisztrációs díj egy bizonyos formája, mivel ez segít abban, hogy kivonjuk forgalomból Románia elöregedett autóit" – nyilatkozta Korodi.

A roncsautó programon keresztül 2007-ben 16.500, 12 évesnél öregebb gépkocsit lehet lecserélni új autókra. A roncsautó gazdája 3.000 lejt kap az államtól, ha kiíratja régi kocsiját a forgalomból, leadja azt újrafelhasználás céljára, és az államtól kapott összeget egy új gépkocsi vásárlása során használja fel.

A gépkocsi regisztrációs adóval kapcsolatban fennáll annak veszélye, hogy az Európai Bizottság panaszt emel Románia ellen az Európai Törvényszéken. Călin Popescu Tăriceanu kormányfő kedden kijelentette, módosítani lehet a gépkocsi-regisztrációs díjat, de nem fogják sem lecsökkenteni, sem eltörölni azt. (erdély.ma)

Nincsenek megjegyzések: