2007. december 5., szerda

Kárpátalján is van magyar konzulátus

Kárpátalján a beregszászi ügyfélszolgálati iroda konzulátusi rangra emelkedett, ami jelentősen könnyítheti az ügyintézést. Magyarország schengeni csatlakozásával kapcsolatban tájékoztattak ma az ungvári magyar főkonzulátuson.

Eddig Beregszászon és Ungváron naponta 500-600 vízumot adtak ki. Ezt az ütemet szeretnék tartani január elsejétől, a schengeni rendszer bevezetésének időpontjától is. Az ügyfelek érdekében december 21-től időpontra szóló bejelentkezést vezetnek be a kárpátaljai külképviseleteken. További újdonság, hogy minden igénylőnek kizárólag eredeti vagy közjegyző által ellenjegyzett okmányt lehet csak benyújtania, rendelkeznie kell jövedelmet igazoló irattal és egészségügyi biztosítással.

A jövőben nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a konzuli interjúknak. Amennyiben az EU ratifikálja az Ukrajnával megkötött vízumkönnyítési egyezményt, úgy az 35 euróba fog kerülni. Decemberben várhatóan életbe lép Magyarország és Ukrajna között a kishatárforgalmi egyezmény is. Ez esetben a vízum 20 euró lesz és a határon nem tesznek majd pecsétet az ukránok útlevelébe. (Duna TV)

Nincsenek megjegyzések: