2007. november 30., péntek

Iszlám és kereszténység: a pápa és a muszlim tudósok keresik a közös nevezőt

XVI. Benedek pápa kiemelte az iszlám és a kereszténység közti párbeszéd szükségességét abban az írásában, amellyel egy, muzulmán tudósoktól kapott levélre válaszolt - közölte csütörtökön a Vatikán.

A szóban forgó októberi levélben 138 muszlim tudós felszólította a keresztényeket és a muzulmánokat: találjanak közös nevezőt azon az alapon, hogy egy istenben hisznek, és közösen kötelezzék el magukat a világbéke ügye mellett. Jordániai, szaúd-arábiai, egyiptomi, iraki, iráni, európai és egyesült államokbeli muzulmán vezetők voltak az aláírók között.

"Anélkül, hogy figyelmen kívül hagynánk, vagy a valóságosnál kisebbnek akarnánk feltüntetni nézetkülönbségeinket, figyelemmel lehetünk, és figyelemmel kell lennünk arra, mi egyesít bennünket, keresztényeket és muzulmánokat" - írta válaszában a katolikus egyházfő.

"A közös nevező lehetővé teszi számunkra, hogy minden emberi lény méltóságának tiszteletére, egymás vallásának objektív ismeretére, vallási tapasztalataink cseréjére alapozzuk párbeszédünket" - áll a pápai válaszban.

XVI. Benedek jelezte, hogy kész fogadni Gázi Bin Mohammed herceget, a jordániai uralkodó vallási ügyekben illetékes különtanácsadóját (akinek a válaszlevelet címezte) és még néhányat az októberi felhívást aláíró 138 muszlim tudós közül. (
mti/ap)

Nincsenek megjegyzések: