2007. november 30., péntek

Nagyvárad – Magyar feliratot kér az EMI a metropolisövezetben

Hivatalosan is nevezzék Rhédey-kertnek a nagyváradi Nicolae Balcescu parkot – kéri az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) helyi szervezete. A szervezet két hivatalos kéréssel fordult Petru Filip polgármesterhez, illetve Biró Rozália és Mihai Groza alpolgármesterhez. Emellett azt is kérik, hogy a metropolisövezetben kitett táblákra a román és angol nyelvű mellé kerüljön fel a magyar felirat is. Az EMI képviselői csütörtökön egyeztettek erről Biró Rozália alpolgármesterrel.

„A Rhédey-kertet a Rhédey grófok adományozták a városnak örök használatra, az lenne a természetes, ha az ő nevüket viselné” – közölte a Krónikával Nagy József Barna, az EMI váradi elnöke. Elmondta, biztató választ kaptak, Biró Rozália szerint ugyanis ezt könnyebb lesz elfogadtatni a tanáccsal, mint a Szent László tér ügyét. Amint arról beszámoltunk, az EMI korábban azt kérte, hogy a város főtere, a jelenlegi Unirii tér hivatalosan is vegye fel a városalapító király nevét. A testület visszautasította ezt, ezért az EMI aláírásgyűjtésbe kezdett, most gyűjtik össze a több ezer szignót tartalmazó íveket. „Megvárjuk, míg kiderül, ki lesz a polgármester, és benyújtjuk ezeket. Lehet, hogy magyar polgármesterünk lesz, ami megkönynyítené a dolgunkat” – fogalmazott Nagy. Hozzátette: a Rhédey-kertre vonatkozó kérésüket is aláírásokkal támasztják alá. Szerintük így a tanács nem söpri le olyan könnyen az asztalról. Nagy szerint a Rhédey-kert átnevezése azért is egyszerűbb, mivel nincsenek lakók.

Ami a metropolisövezetben kihelyezett táblákat illeti, azt a választ kapták, hogy – mivel az övezetet Nagyváradon kívül másik hét település alkotja – az ügy nem tartozik a megyeszékhely önkormányzatának a hatáskörébe. „Ezeket vagy az övezetet működtető egyesület helyezte ki, vagy a települések önkormányzatai. A következő hetekben felgöngyölítjük az ügyet” – ígérte Nagy. „Elfogadhatatlan, hogy olyan községekben, mint Bors, ahol a magyarság számaránya meghaladja a 20 százalékot, csak román és angol nyelvű felirat szerepel” – tette hozzá. Az EMI-elnök arról is beszámolt lapunknak, hogy a szervezet jogi útra terelné a nagyváradi utcanévtáblák ügyét. Amint arról lapunkban beszámoltunk, a helyi tanács tavaly szeptemberi határozata értelmében ezeken a román utcanév mellett a tér, utca, sugárút magyar kifejezéseket is fel kell tüntetni. Az önkormányzat azonban nem ültette gyakorlatba a határozatot. „Egyeztetünk az ügyvédünkkel, és a közigazgatási bírósághoz fordulunk” – mondta Nagy József Barna. (Krónika)

Nincsenek megjegyzések: