2007. november 30., péntek

RMDSZ: tanítsák magyarul a történelmet és a földrajzot!

Jó kiindulópontnak, ugyanakkor meglehetősen hiányosnak tartja az RMDSZ az államfői bizottság által javasolt hosszú távú oktatási paktumot, amelyről tegnap a Traian Băsescuval folytatott konzultáción esett szó.

Az államfő azt szeretné, hogy a bizottság által kidolgozott dokumentum alapján valamennyi párt aláírjon egy hosszú távú megállapodást az oktatási reformról. „Sajnálatunkat és aggodalmunkat fejeztük ki az államfőnek, hogy a paktum szövegét kidolgozó tanügyi szakbizottságba egyetlen magyar szakembert sem hívott meg. Emiatt a dokumentum egyetlen mondatot, egyetlen szót sem tartalmaz a hazai kisebbségi, illetve a magyar nyelvű oktatásról" — fejtette ki a megbeszélés után Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke. Éppen ezért a küldöttség vezetője az RMDSZ nevében egy oktatással kapcsolatos dokumentumot nyújtott át az államfőnek.

„Konkrét javaslatokat tettünk a dokumentum kiegészítésére, az oktatási törvény módosítására, valamint az iskolák finanszírozásával és a tanterv kidolgozásával kapcsolatban. Elmondtuk azt is, biztosítani kell itthon az anyanyelvű oktatást az óvodától a doktori képzésig, beleértve a magyar nyelvű egyetemi képzést is" — mondta Kelemen. Az RMDSZ álláspontja szerint az új tanügyi törvénynek a hazai kisebbségi közösségek számára biztosítania kell saját oktatási intézményeik létrehozásának lehetőségét, és azt, hogy maguk dönthessenek ezek működéséről. Az államnak — a fejkvóta alapján — biztosítania kell ezen intézmények működését — véli a szövetség. Emellett kérték, hogy a magyar gyermekek anyanyelvükön tanulhassák valamennyi tantárgyat — a történelmet és földrajzot is —, a román nyelvet pedig igényeiknek megfelelően kidolgozott tankönyvekből sajátíthassák el. A szövetség képviselői felvetették, hogy a vidéken élő iskolásoknak biztosítani kell a városi tanulókéval egyenlő esélyeket. Éppen ezért javasolták, hogy a létszám alatti osztályokkal működő iskolákat csak abban az esetben vonják össze, ha a gyermekeknek nem kell tizenöt kilométernél hosszabb utat megtenniük a legközelebbi tanintézményig. „A dokumentum átnyújtásakor az államfőnek elmondtuk, ha az ebben megfogalmazottakat bevezetik a paktum szövegébe, az RMDSZ aláírja azt" — jelentette ki Kelemen Hunor. (Háromszék)

Nincsenek megjegyzések: