2007. november 23., péntek

EP-választás és referendum a hétvégén

Összesen 18 267 639, választójoggal rendelkező romániai szavazópolgárt várnak vasárnap 7 és 21 óra között az urnákhoz az európai parlamenti (EP) képviselők megválasztására, illetve a Traian Basescu államfő által a választási rendszer megváltoztatására kiírt referendumon.
Az országszerte kialakított, összesen 34 678 szavazókörzet zavartalan működését több mint 50 ezer belügyminisztériumi alkalmazott biztosítja november 25-én. Az ország határain túl 190 szavazókörzetet nyitott a Külügyminisztérium, és kilencet a védelmi tárca.
Mivel vasárnap két külön szavazási folyamat zajlik majd, a szavazóhelyiségeket egyértelműen elhatárolják, és feliratokkal megkülönböztetik egymástól. Szavazni személyazonossági igazolvány, ideiglenes igazolvány vagy útlevél felmutatásával lehet, nemcsak az állandó lakhelyen, hanem az ország bármely szavazókörzetében.

Az EP-választásokra 20 459 635 szavazólapot nyomtattak, és összesen 87 615 szavazópecsétet gyártottak, és ugyanennyi szavazólap és pecsét várja a választópolgárokat a referendumon is.

Az EP-választásokon az EU-tagállamok romániai állandó lakhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező állampolgárai is voksolhatnak, a népszavazáson csak román állampolgárok gyakorolhatják szavazati jogukat
A csalások elkerülése végett most nem alakítanak ki szavazóhelyiségeket a vasútállomásokon és a repülőtereken. A „választási turizmus” megelőzésére azok a személyek, akik nem állandó lakhelyükön voksolnak, saját felelősségre nyilatkozatot írnak alá, miszerint máshol nem szavaztak. A többszöri szavazás bűncselekménynek minősül, és hat hónaptól öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. (Krónika)

Nincsenek megjegyzések: