2007. november 23., péntek

Mi sem leszünk elegen?

Sem az RMDSZ, sem Tőkés László nem jutna be az Európai Parlamentbe (EP) a Társadalmi Kutatócsoport (BCS) közvélemény-kutató intézet csütörtökön közzétett felmérése szerint.

A november 10. és 15. között 1424 fős reprezentatív mintán végzett kutatásból kiderül: a szükséges 5 helyett a megkérdezettek mindössze 4 százaléka voksolna a Romániai Magyar Demokrata Szövetségre, Tőkés László egyéni jelölt neve mellé pedig a válaszadók 2,1 százaléka ütné a pecsétet az egyéni jelölt mandátumhoz jutásához szükséges 2,83 helyett. A kérdés egyébként arra vonatkozott: a listák első öt helyezettjének ismeretében kire voksolnának a november 25-i európai parlamenti választásokon?

A pártok versenyében az elmúlt évek tendenciáit folytatva továbbra is a Demokrata Párt (PD) vezet 35 százalékkal, őket a Szociáldemokrata Párt (PSD) követi 23, a Nemzeti Liberális Párt 14 és az Új Generáció Pártja (PNG) 5,6 százalékkal. A többi alakulat nem jutna mandátumhoz: a Liberális Demokrata Párt (PLD) 4,7, az RMDSZ és a Nagy-Románia Párt (PRM) egyaránt 4, a Konzervatív Párt (PC) pedig 3,3 százalékos támogatottságot mondhat magáénak.

A felmérésből egyébként az is kiderül, hogy a választópolgárok jelentős részéhez nem jutottak el az EP-választásokkal kapcsolatos információk. A megkérdezettek elsöprő többsége, több mint 90 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem ismeri a pártok választási szlogenjeit. Ennél jobb az arány a tekintetben, hogy látták-e a megkérdezettek a pártok választási plakátjait. Erre a kérdésre 69,5 százalék válaszolt igennel. Választási tévéműsorokat 69,1 százalék követett figyelemmel, 41,7 százalék az írott sajtóban olvasott a voksolásról, 37,2 százalék pedig szórólapot is kapott.Ennek fényében a választási hajlandóság sem magas: a megkérdezettek mindössze 58 százaléka nyilatkozott úgy, hogy részt vesz az EP-választáson, ebből 41 százalék biztosan tudja, kire voksol, míg 17 százalék még nem tudja, kire ütné a pecsétet. A biztos pártválasztók körében egyébként az RMDSZ támogatottsága 3,2, a Tőkés Lászlóé pedig 1,4 százalékos. A bizonytalanok körében a támogatottság 5, illetve 3 százalék. A valós részvételi arány ugyanakkor az eddigi tapasztalatok alapján 58 százaléknál várhatóan kisebb lesz, mivel arányaiban rendszerint kevesebben jelennek meg az urnáknál, mint amennyien a közvélemény-kutatás során ezt jelzik.

A szintén vasárnapra meghirdetett népszavazás kapcsán feltett kérdésekből kiderül: a megkérdezettek 71 százaléka nem érti, mit jelent a kétfordulós, egyéni választókerületes parlamenti választás, ám „igen”-nel voksolna annak bevezetésére. Nagyjából egyformán oszlanak meg ugyanakkor a vélemények arról, hogy a kormány felelősségvállalásával elfogadott egyéni választókerületi törvény megszületése nyomán szükséges-e még az államfő által kiírt népszavazás: 37,2 százalék szerint igen, 36,1 százalék nem, a többiek pedig nem tudják. A felmérés hibahatára egyébként plusz-mínusz 2,8 százalékos.

CSOP: 4,6 százalékon az RMDSZ a CSOP közvélemény-kutató is csütörtökön tette közzé felmérését. Eszerint a PD 38,2, a PSD 19,5, a PNL 12,9, a PNG 7,3, a PLD 6,2, a PRM 4,8, az RMDSZ 4,6, a PC pedig 2,2 százalékos támogatottságot jegyez. (Krónika)

Nincsenek megjegyzések: