2007. december 11., kedd

Nem Made in EU, hanem Made in Székelyföld

A „Székelyföldi termék” márkanév levédését javasolja a MPSZ sepsiszéki szervezete.
Gazda Zoltán, a szervezet elnöke elmondta, egy széles körű székelyföldi kezdeményezést indítanak útjára, amely a polgári öntudat erősítését szolgálja. Felhívják a székelyföldiek figyelmét, hogy helyi termékeket vásároljanak, ezáltal támogatva a helyi vállalkozókat. „Majdnem minden terméket előállítanak a Székelyföldön is, hát vásároljuk azt, ne idegen árut” – fogalmazta meg Gazda. Hozzátette: felleltározzák a vállalkozókat, majd levédetik a „Székelyföldi termék” márkanevet, amely szerepelne a régióban előállított minden terméken. Az elképzelést plakátokon, fórumokon fogják népszerűsíteni, és partnerként hívják a többi székely szék MPSZ szervezetét is.

Az elképzelés nem rossz, de ehhez azért társulna némi kis munka is. Ugyanis, ha ezt komolyan gondolja a sepsiszéki MPSZ, tudatában kell lennie annak a ténynek, hogy az a "keményfejű székely" is nézi az ár/minőség viszonyt. Vagyis szerintem nem elég csak a márkanév, 'tartalom' is kell hozzá. Mégpedig nem is akármilyen. Mert hogy tudnénk meggyőzni például a udvarhelyszéki Józsi bácsit vagy a marosszéki Pista bácsit arról, hogy vegye meg a Székelyföldön - mondjuk a csíkszeredai műanyaggyárban gyártott öntözőkannát, mikor ő már 4 éve használ német gyártmányt és azt nem kellett cserélnie, míg az azelőtt említett gyár terméke 1-2 évnél tovább nem bírta soha (csak példaértékűnek vegyék a hasonlatot, semmi bajom a csíkszeredai műanyaggyár termékeivel!).

De vannak esetek, mikor nem kell győzködni a vevőt, erre példa a csíki sör, mely minősége a Brau Union konszern képbe lépése előtt is elismert volt.

Egyszóval nem is olyan egyszerű ez az egész! Nem elég csak jegyzékbe venni a cégeket és a termékeket. És remélhetőleg politikai szempontok nem kerülnek bele a listaszerkesztésbe (pl. ha RMDSZ párti a cégvezető, hiába székelyföldi a cég, nem kerül bele az MPSZ által javasolt cég/termék listába).

A kezdeményezés amúgy nem volna egy rossz ötlet, ha szakszerűen és ténylegesen gazdasági, minőségi alapokon lesz ez az elképzelés végrehajtva.

Nincsenek megjegyzések: