2007. december 3., hétfő

Szavazzatok rám, mert másnak akarom az én helyem adni...

Elgondolkoztatott Frunda visszalépése Winkler javára... Próbáltam elképzelni mit is tudna mondani a szavazóknak Frunda, miután kampánya alatt oly erősen bizonygatta, kiáll az erdélyi magyarságért Brüsszelben. Talán a következőket...

"Kampányolok, ígérek, és majd egyszer talán képviselem is azt, amit az elmúlt egy hónapban ígértem. De nem most... Kedves választópolgár, remélem nem veszed észre, de baleknak néztelek, mert kellett a szavazatod az RMDSZ-nek. Elvégre most először volt egy komoly ellenfele a szervezetnek, vagy mondjuk úgy a "párt"-nak 17 év után. Nekem nem fontos az RMDSZ-re szavazók véleménye, hogy az EP-be küldenek azzal a programmal. melyet mindenkivel elhitettem, nekem fontosabb az Európa Tanács jogi bizottságának elnöki tisztsége, mint a 280 000 erdélyi magyar kinyilvánított akarata. Ugyan, kedves szavazó, ne háborogj, hiszen nem tudod, mi a különbség az Európa Tanács és az Európai Parlament között. Arról sincs tudomásod, hogy az Európa Tanács (melynek a román parlament szenátoraként eddig is tagja voltam) az Európai Uniótól teljesen független intézmény. És hidd el, ha azt mondom, hogy én is Európába megyek, Sógorral és Winklerrel, az nem átverés. Feltételeznéd rólam, kedves Választópolgár, hogy átvernélek - félrevezetnélek az orcámon ragyogó mosollyal???"

Megjegyzés: „A legeurópaibb, legmegfelelőbb, legfelkészültebb, legtapasztaltabb, aki a legméltóbban fog bennünket képviselni„ (idézet Markó Bélától) ember (vagyis Frunda), nem kaphatta "felajánlással" az ET jogi bizottságának elnöki tisztségét, a következő okokból: a jogi bizottság elnöki tisztségét jelenleg Dick Marty svájci politikus tölti be, akinek a neve a feltételezett titkos CIA-börtönökről szóló jelentés kapcsán vált széles körben ismertté. Frunda György évek óta a bizottság második alelnöki feladatkörét látja el. Az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének a honlapján az is elolvasható, hogy a bizottsági elnöki tisztségeket nem felajánlással, kinevezéssel, hanem választás útján szerezhetik meg a képviselők. A választásokat valamennyi parlamenti ülésszak elején, várhatóan januárban tartják meg. A bizottsági elnökök kétszer választhatók vissza a tisztségbe, amelyet legtöbb három ülésszakon keresztül tölthetnek be. Az ET honlapjáról nem tudható meg, hogy ma bármi is eldőlne a bizottsági elnöki tisztség dolgában. A bizottság december 13-án és 14-én Velencében ülésezik, a tisztújítás nem szerepel az ülés tervezett napirendjén! Nem tudott a küszöbönálló tisztújításról Günter Schirmer, a Jogi és Emberjogi bizottság titkára sem. Ezek fényében meg csak azt mondhatjuk, az RMDSZ megint jól átverte választóit. Valószínű, hogy az RMDSZ csak reméli, hogy sikerül megszereznie azt a tisztséget, amelyikre hivatkozva Frunda György lemondta az európai parlamenti mandátumát. A szövetség állandó tanácsa (SZÁT) pénteki közleménye merő hazugság: „Frunda Györgyöt felkérték, vállalja el az Európa Tanács jogi bizottságának elnöki tisztét, az állandó tanács pedig egyetértett azzal, hogy Sógor Csaba és Winkler Gyula képviselje az RMDSZ-t az Európai Parlamentben”. Kelemen Hunor ügyvezető elnök az ülés után azt ecsetelte, a strasbourgi tisztség, melylyel egy nappal korábban (múlt hét csütörtökén) kínálták meg Frundát, nagy elfoglaltságot jelent. „Ez túl fontos pozíció, semhogy az RMDSZ elutasítsa. Így nem két, hanem három politikusunk tölthet be tisztséget nemzetközi téren” Kelemen Hunor szerint várhatóan december 5-ig megtörténik Frunda György kinevezése.

Mindenesetre gyenge és elfogadhatatlan érv, hogy az ET jogi szakbizottságának lesz az elnöke, és ez nagyon fontos nekünk erdélyieknek, hiszen eddigi, alelnöki tisztségének semmi hasznát nem láttuk. Hacsak azt a - már elfeledett, „bátor” javaslatát nem vesszük figyelembe -, hogy ő kérte 1996-ban , hogy az EU szüntesse meg Románia „monitorizálását” (ellenőrzését), mert a kisebbségi kérdés példaértékűen megoldódott!

Nincsenek megjegyzések: