2007. november 22., csütörtök

Célegyenesben a Magyar Polgári Párt bejegyzése

Szász Jenő, a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) elnöke a hét elején nyújtotta be a Magyar Polgári Párt (MPP) bejegyzésére vonatkozó kérvényt a bukaresti bíróságon. A választási törvény által előírt, a szervezet pártként való bejegyzéséhez szükséges 25 ezer aláírás már augusztus végén összegyűlt, a bejegyzési kérvény benyújtását csupán a működési szabályzat véglegesítése késleltette.
Szász Jenő, Székelyudvarhely polgármestere reagálni kívánt Markó Béla RMDSZ-elnök azon kijelentésére, mely szerint nem érkezett még el az erdélyi magyar politikai pluralizmus kialakulásának boldog pillanata. „Véleményem szerint a demokrácia egyik alapaxiómája a politikai pluralizmus, az, hogy egy szabad társadalom képviselőinek megadatik a választás lehetősége” – fogalmazott Szász. „Sajnálom, hogy a szövetségi elnök ezt másképp látja, úgy látszik leragadt a ’89 előtti állapotoknál, és továbbra is szűk pártpolitikai érdekeit részesíti előnyben” – tette hozzá az MPSZ-elnök.
Az MPSZ 2005 novemberében kezdte el a pártbejegyzéshez szükséges aláírások összegyűjtését. A választási törvény értelmében az MPP bejegyzéséhez 25 ezer aláírásra van szükség, úgy, hogy megyénként legalább 700 kézjegyet kell felmutatni. A legtöbb szignót Székelyföldön gyűjtötték össze, a legnehezebben a Kárpátokon túli megyékben és Bukarestben teltek meg a listák. (Krónika)

Nincsenek megjegyzések: